2016. december 6. | By: Ladybird

V. Kiss Orsolya – A herceg fekete lovon érkezett


Igazán kellemes kis olvasmány egy igen kényes témáról. 



V. Kiss Orsolya – A herceg fekete lovon érkezett


Janka a csinos, 31 éves pincérnő leghőbb vágya, hogy belépjen életébe a nagy szerelem. Amikor megismerkedik Dáviddal, a híres énekessel, úgy érzi, benne megtalálta azt, akit mindig is keresett. Kapcsolatuk mégsem alakul felhőtlenül, bármilyen szenvedélyesen szerelmes is a popsztárba. Ahogy egyre jobban megismeri Dávidot, kiderül a férfi sötét oldala. Janka azonban nem tud tőle elszakadni…

A könyv arra keresi a választ, hogy milyen egy bántalmazó férfi és egy bántalmazói kapcsolat. Hogyan lehet egy ilyen kapcsolaton túljutni és önmagunkra találni annak ellenére, hogy képtelennek érezzük magunkat az elszakadásra? Hogyan lehet egy fájdalmas kapcsolaton túl is újra boldognak lenni?

V. Kiss Orsolya | Ad Librum | Moly


.

A sok szexi alfahímről szóló könyv után igazi felüdülés volt arról olvasni, hogy nem minden híres, jóképű, irányításmániás férfi álmaink lovagja. Ugyanakkor meg kell mondanom, többet vártam tőle... Nem érintett meg úgy, ahogyan vártam, nem sikerült átélnem Janka életének nagy problémáit, sőt azt a fajta szinglilétet sem, amiben ő élt a történet elején. Szóval ha az összképet nézzük, akkor egy kicsit csalódott vagyok. Ennek ellenére örülök, hogy a kezembe vehettem V. Kiss Orsolya könyvét. Nem mellesleg pedig remélem, hogy eljut mindazokhoz ez a könyv, akik bántalmazó kapcsolatban élnek, és nem látnak belőle kiutat. 

A történet maga amolyan magyar Bridget Jones sztori. Janka, a fiatal pincérlány elszántan keresi a nagy Őt, és miközben a legjobb barátnői már rég megállapodtak, az ő kapcsolatai rendre kudarcba fulladnak. Egészen addig, amíg be nem szambázik a kávézóba egy arrogáns, ám irtó jóképű srác. Az már csak hab a tortán, hogy a férfi egy híres énekes, akit vélhetően mindenki ismer, kivéve a főhősünket. Mivel ez a találkozás egybe cseng azzal, amit Janka spirituális tanácsadója mondott, a lány fejest ugrik ebbe a kapcsolatba. Ám a csillogás és ismertség mellett, amivel ez az egész jár, bizony jónéhány meglepetésben is része lesz. A regény nagy kérdése, hogy hol a határa annak, amit egy nő még kompromisszumra készen elviselhet, és hol válik egy kapcsolat csapdává, amiben a tét az önbecsülése és a testi épsége?

Érdekes volt újra egy olyan lányról olvasni, aki a nagy Őt keresi. Manapság a legtöbb regényben a főhősnők inkább azok táborát erősítik, akik semmiképpen nem szeretnének szerelembe esni. Szóval örültem, hogy ezúttal végre egy hús-vér nőről olvashatok, aki bármit megtenne egy normális pasiért. Annak már kevésbé örültem, ahogyan szegény Janka kapkodott. Igen, tény, hogy rossz egyedül lenni, és marha lehangoló, ha csupa béna alakba botlik csak az ember. Mégis már az elején sejthető, hogy ennek a nagy sóvárgásnak nem lesz jó vége. És ezt nagyon jól érzékelteti az írónő. Janka tipikusan az a karakter, aki képes bármibe belemenni, csak hogy megkapja azt, amire már régóta vágyik, éppen ezért nem is figyel arra, mibe kerül ez neki. Kevés az önbizalma, nem látja a maga értékeit, és azt gondolja, csak egy férfi mellett teljesedhet ki, és ennek köszönhetően nem is vár sokat egy kapcsolattól. Ezért pedig igen nagy árat fizet.

Dávid személyében pedig szintén egy tipikus karaktert kapunk, aki elért mindent, amit itthon egy "sztár" elérhet, felismerik, csitrik rajonganak érte, ő pedig emiatt elhiszi, hogy ő a világ közepe, és minden nő számára, akire valaha is szemet vetett, igazi főnyeremény. Érdekes, hogy a kompromisszumokra képes Janka mennyi mindent elnéz neki már a kapcsolat elején is, és mennyire vak a férfival kapcsolatban... De hát ilyen ez a fránya szerelem. 

Valójában a könyv legizgalmasabb része számomra nem is a tettlegesség volt, hanem az oda vezető út. Sokan nem tudják, hogy nem csak az bűn, ha valakit megütnek, de már az is, ha lelkileg bántalmazzák. Ebben a regényben pedig megtalálható a lelki bántalmazás minden tünete. Dávid módszeresen építi le a lány önbecsülését, és hiteti el vele, hogy Janka nélküle egy senki, és csak attól válik értékes emberré, valódi nővé, hogy ő "használja", amikor épp kedve szottyan rá. Használat alatt pedig most nem a szexet értem, hanem azt, amikor a srác akkor kapja elő a csajt, amikor épp kedve szottyan rá. Egyáltalán nem hajlandó alkalmazkodni, mivel jóval fontosabbnak tartja magát, és a saját dolgait, mint a lányt. Komolyan mondom, már a regény elején legszívesebben ráüvöltöttem volna Jankára, hogy ne kapja be a csalit, és ne beszélje be magának, hogy normális, ahogyan Dávid a kapcsolatukat kezeli. De mint tudjuk, amikor szerelmesek vagyunk, képesek vagyunk akármiről meggyőzni magunkat, és még csak véletlenül sem látjuk a fától az erdőt.

Annak ellenére, hogy ilyen heves érzelmeket váltott ki belőlem ez a könyv, sajnos, azt kell mondanom, hogy ez inkább volt köszönhető a témának, semmint magának a történetnek. Valahogy egy kicsit vázlatosnak tűnt a számomra, nem szippantott be, nem kerültem közel a szereplőkhöz. Talán egy kicsit a részletek hiányának számlájára írható ez, mert azt hiszem, sokkal aprólékosabban, kidolgozottabban is meg lehetett volna írni ezt a regényt. Annak, hogy végül is mindvégig kívülálló maradtam, oka lehet az is, hogy az írónő maga is egy bántalmazó kapcsolatból "menekült meg" nemrég, és még nem igazán van túl az egészen, ezért nem is mert belemenni annyira a részletekbe, mert nyilván nem szerette volna újra átélni mindazt, amiben része volt. Persze ez csak találgatás, és az is lehet, hogy csupán én nem voltam megfelelő hangulatban ehhez a regényhez... Nem tudom, mindenesetre nem bántam meg, hogy elolvastam, mert nagyon fontos, hogy egy-egy ilyen történet eljusson azokhoz, akiknek megerősítésre van szükségük, hogy egy ilyen kapcsolatból ki merjenek lépni.

Ajánlom hát mindenkinek! Szingliknek azért, hogy a regény segítségével meglássák az intő jeleket, és még csak véletlenül se menjenek bele olyan kapcsolatba, ahol a férfi fontosabbnak tartja magát. Azoknak pedig, akik bántalmazó kapcsolatban élnek azért, hogy fel tudjanak állni, és el tudják hinni, hogy igenis van élet egy ilyen pasi után is! Mindenki másnak pedig azért, mert könnyed stílusban olvashat egy igenis komoly problémáról, amiből a benne élőnek nem könnyű kitörnie.

A könyvet köszönöm az Ad Librum kiadónak!



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése