2016. július 20. | By: Ladybird

Jim Butcher – Pusztító Vihar

Ha azt gondolnád, hogy a Harry Potter után nincs új a nap alatt, legalábbis ami a mágiával foglalkozó fantasyket illeti, akkor olvasd el Jim Butcher Pusztító Vihar című könyvét, ami izgalmas, pörgős, vicces és hihetetlenül addiktív... 




Jim Butcher – Pusztító Vihar


Harry Dresden – Varázsló  
Elveszett dolgok felkutatása. 
Paranormális nyomozás. 
Konzultáció. Tanácsadás. Méltányos árak. 
Semmi szerelmi bájital, feneketlen erszény, parti, vagy egyéb szórakoztató tevékenység. 

Harry Dresden a legjobb abban, amit csinál. Nos, valójában ő az egyetlen, aki ezt csinálja. Így amikor a chicagói rendőrség olyan üggyel találja szembe magát, ami felülmúlja az emberi képességeket és kreativitást, nála keresik a válaszokat. A hétköznapi élet tele van furcsa és mágikus dologgal, és többségük nem kedvez az embereknek. Itt jön a képbe Harry. Vegyünk egy varázslót, hogy elkapjunk egy… akármit. Csak egy gond van. Valami finoman szólva is bűzlik. A rendőrség Harryt bízza meg egy hátborzongató kettős gyilkossági üggyel – melyet fekete mágiával követtek el – s ő pénzt lát a dologban. Azonban sötét varázslat mögött mindig sötét mágus áll. Akinek most Harry a célpontja. és innentől válik a hajsza… pusztítóvá. 

Mágia. Könnyen halálos lehet.

Két gyilkosság, egy magánnyomozó, aki nem mellesleg egy varázsló, és számtalan hétköznapi és mágikus lény, akik a fejére pályáznak – izgalmasan hangzik? Számomra is. Éppen ezért örültem, amikor megláttam ezt a könyvet, ami már a fülszövegével levett a lábamról. Aztán amikor elkezdtem olvasni megragadott a stílusa, és nem eresztett. Harryvel együtt nyomoztam, kutattam, bizonytalankodtam, arcoskodtam, menekültem, és a végén sikeresen megoldottam mindkét ügyét. És végül minden túlzás nélkül állíthatom, hogy imádtam ezt a könyvet! Harry Dresden nem akármilyen fickó, és a története sem hétköznapi!

Harry Dresden
Harry igazi modern varázsló, és bár nem utazik különleges, mágikus helyekre a kalandjai során, de nem kevésbé izgalmas az élete, mint nagyhírű druszájának, Harry Potternek. Történetünk elején kapunk némi képet arról, hogy egy mai varázslónak sem egyszerű az élete, épp úgy küzd a megélhetésért, mint bármelyikünk, ám esetében egy kissé bonyolultabb a helyzet, ugyanis neki nem csak a mindennapok kihívásaival kell szembenéznie, de a Fehér Tanács és számtalan misztikus lény is a nyomában lohol, és várja, hogy hol csaphat le rá. Hősünk mindezt kiváló humorral és leleményességgel kezeli, miközben két ügyben is megpróbál fényt deríteni az igazságra. Először egy titokzatos nő hívja fel, mert meg szeretné találni néhány napja eltűnt férjét, majd közvetlenül utána Karrin Murphy, a rendőrség Különleges Ügyosztályának nyomozója keresi meg egy üggyel, amelyben a helyi maffiafőnök egyik emberét és annak szeretőjét egészen extrém módon, valószínűleg mágikus módszerek segítségével, gyilkolták meg. A bibi csak az, hogy Chicagóban Harry az egyetlen, akinek mindehhez meglenne az ereje... Ez pedig felvet néhány kérdést. A férfi végül mindkét ügy nyomába ered, és eközben egyre csak gyűjti a haragosokat, pedig abból már eddig is volt neki elég. 

Karrin Murphy,
ahogyan én (is)
elképzeltem.
Hihetetlenül élveztem ezt a könyvet! Fergeteges volt a humora, a főszereplő szarkasztikus stílusa pedig kiemelte a többi hasonló könyv közül. Eleinte volt egy olyan érzésem, hogy Ilona Andrews Kate Daniels sorozatának a férfi főszereplős verzióját olvasom, de ez hamar elmúlt, szerencsére. Ugyanis bár az első rész nagyon tetszett az imént említett sorozatból, de a későbbiekben akkorát csalódtam, hogy nem esett volna jól, ha a Dresden akták rá hasonlított volna. Szerencsére már a világfelépítés is egészen más, hiszen itt egyáltalán nem fogadják el, és nem is nagyon tudnak a hétköznapi emberek azokról a mágikus lényekről, akik körülveszik őket. Ez egyébként Harry mindennapjait is beárnyékolta kissé, de ez csak még realisztikusabbá tette a regényt. 
Azért, természetesen, megjelentek benne olyan természetfeletti elemek is, amikért az olyan fantasy rajongók, amilyen én is vagyok, teljesen odavannak. Voltak benne tündérek, vámpírok, démonok, koponyában élő szexmániás szellem, fekete mágia és még nagyon sok különleges lény, akik nem nagyon finomkodtak. Sok véres jelenetet és szorult helyzetet köszönhetünk nekik. Talán azt is mondhatnám, hogy egy kis bevezető után minden oldalon újabb akciót kapunk, de ettől valahogy nem vált kaotikussá a könyv, hanem érezni lehet rajta, hogy ez egy nagyon jól átgondolt, gondosan megtervezett krimi, az újabb szálak pedig nem arra hivatottak, hogy eltereljék a figyelmünket, hanem hogy egyre közelebb kerüljünk a megoldáshoz. A megoldás pedig nem egyszerű, nem látja előre az olvasó, hogy ki áll a bűntények mögött, és ez különösen tetszett. Nem szeretem, amikor egy-egy író úgy "lebutítja" a cselekményt, hogy csak a hülye nem jön rá, ki a főkolompos. Nos, itt aztán megígérhetem, hogy senki sem jön rá Harrynél hamarabb a bűnös személyére. Szóval a szememben már csak ezért is zseniális író Jim Butcher. Meg még sok minden másért is, például azért, mert a kezdeti feszültséget végig fenn tudja tartani, vagy mert anélkül, hogy szájbarágóssá válna, minden természetfeletti eseményt és lényt tökéletesen bemutat.



Ezek után nem is csodálkoztam azon, hogy egy kicsit jobban utána nézve a Dresden aktáknak, óriási rajongótábort találtam, sőt egy filmsorozatot, egy játékot és még egy képregénysorozatot is, amelyeket a könyvsorozat ihletett. 
Mert bizony ez egy sorozat, és nem is rövid, hiszen külföldön már tizenöt rész jelent meg belőle, plusz jó néhány novella. Szerencsére mindegyik kötet önállóan is olvasható, mivel a fő szálakat minden regényben tökéletesen elvarrja az író. Nálunk viszont, sajnos, csak ez az egy került kiadásra. Persze a remény hal meg utoljára, így én is remélem, hogy a kiadó egyszer még folytatja Jim Butcher sorozatának kiadását. 
De addig is jöjjön némi kedvcsináló a filmsorozathoz és a játékhoz. Illetve látogassatok el Bea blogjára, aki szintén egy értékeléssel, és néhány jó kis idézettel igyekszik meghozni a kedveteket a regényhez.


Extrák

A Dresden-akták filmsorozat




A Jim Butcher bestsellere alapján készült bűvös zsarusorozatban Harry Dresden (Paul Blackthorne), a mindennapi életet élő, ám varázserejű férfi természetfeletti nyomozásait követhetjük figyelemmel. Harryt az teszi különleges képességű nyomozóvá, hogy míg a rendőrkapitányságok tisztjei csupán bűnös emberi cselekedetekként tekintenek az emberrablásokra, gyilkosságokra, addig Harry Dresden a bűnesetek mögött rejlő gonosz, természetfeletti erőket is látja. A rendőrség megoldatlan, rejtélyes és megmagyarázhatatlan esetei után nyomozva Dresden sajátos, fanyar humorával is felvértezve száll szembe a sötét erőkkel.
Port.hu






A sorozat 2007-ben készült, és nem kisebb ember állt mögé, mint Nicolas Cage. Ennek ellenére a stúdió az első évad után elkaszálta, ami számomra csak azért érthetetlen, mert IMDB-n 7,8-at kapott, és ennél kevesebb ponttal is vígan évekig mennek más sorozatok. Mindenesetre az első 12 rész hazánkban is megjelent DVD-ként, szóval aki szeretné, magyarul is megnézheti. És bár sajnos, egyelőre még nem volt időm belenézni, de mások véleménye alapján nem nagyon hasonlít a könyvhöz. Nekem az eddigiek alapján csak az tűnt fel, hogy a szereplők egészen (zavaróan) máshogyan néznek ki, mint a könyvben. Így azt javaslom, előbb a könyvet szerezd be, mivel az valóban fergeteges! 

RPG Játék



Ahogyan azt már említettem is, készült a könyvből játék is, amelyet a készítő honlapjáról meg lehet rendelni. "Mindenki szeretne Harry Dresden lenni. Kivéve talán Harry Dresdent" – ebből indult ki a játék készítője, itt ugyanis arról van szó, hogy egy jó kis szerepjáték keretében Harry Dresden bőrébe bújhatsz. Beleszólhatsz abba, hogyan nézzen ki a városod, milyen legyen a karaktered, milyenek legyenek a mágikus lények, akikkel találkozol stb... Nagyon részletesnek és kidolgozottnak tűnik ez is, csakúgy mint a regény. Ennek hátterében egyébként az állhat, hogy Jim Butcher barátai közül többen is az Evil Hatnél dolgoznak, így aztán "becsületbeli ügyként" kezelték azt, hogy egy igazán jó kis játékot dobjanak a piacra. A hírek szerint ez sikerült is, mert rengeteg díjat zsebeltek be ezért a játékért. Magyar nyelven bővebben ITT olvashattok róla.
UPDATE: Az író honlapján most fedeztem csak fel, hogy az Evil Hat kihozott egy kártyajátékot is, amely Harry Dresden történetéhez kötődik. További infókat erről ITT találtok.

The Dresden Files képregény



És akkor jöjjön még egy kis extra, Jim Butcher sorozatából képregény is készült. Aszerint, amit találtam róla, a filmsorozatot ennek alapján készítették el, szóval azt gyanítom, hogy ez sem követi szorosan a könyv vonalát. Ettől függetlenül nagy népszerűségnek örvend. 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése