2016. május 8. | By: Ladybird

Könyvmolyként a nagyvilágban – Firenze


A múlt héten gondoltunk egy nagyot a férjemmel, és elutaztunk a csodálatos Firenzébe! Amellett, hogy végre egy kicsit kiléphettünk a hétköznapi taposómalomból, gondoltuk, egy kicsit más szemmel is megnézzük a várost. Ha már mindketten szeretünk olvasni, miért ne kutatnánk fel az itteni könyves boltokat? Elkezdtünk hát kutakodni a neten – mert a google a mi kis barátunk –, milyen könyvesboltok vannak Firenzében. Meg kell, hogy mondjam, nagyon meglepődtünk, mert rengeteg van, egészen elképesztő mennyiséggel szembesültünk (írjátok csak be a googleba, hogy Libreria Firenze, és ámuljatok el velünk)! Bejárhatatlan mennyiségnek bizonyult, ezért végül úgy döntöttünk, csak a hozzánk közelieket járjuk be, és ha már ott vagyunk, fotózunk is egy kicsit, hogy megoszthassam veletek azokat a gyönyörűségeket, amiket láttunk! Sajnos a fotók nem sikerültek valami jól, tekintve, hogy csak mobillal tudtunk fotózni, mivel a fényképezőgépünk sajnos bekrepált, de talán így is átjön az a könyvszeretet, amivel az olasz városka lakói bírnak!

La Feltrinelli




Az első hely, amit szeretnék nektek bemutatni, az itteni kedvencem! Csodaszép, nagyon átgondolt, rendezett könyvesbolt, és bevallom őszintén, itt töltöttük el a legtöbb időt. Maga a könyvesbolt 3 és fél emeletes. Szépen elkülönítve a különböző műfajokat, és korosztályokat. A gyerekrészlegbe úgy ahogy van beleszerettem! Emellett odavoltam a kis sarkoktól, ahol kényelmes fotelek várták az olvasókat, ha bele szerettek volna nézni a könyvekbe.

Ez csak egy a sok sor közül, amihez
minden irányban csatlakozik sok-sok.





A gyerkőc részleg korosztály szerint felbontva.






A krimi, fantasy és képregény szekciót a -1. emeletre helyezték. :)



Ez már az emelet. Itt többnyire útikönyvek és hasonlók voltak.


Bizony, majdnem minden könyvesboltban ingyen wifi van.
Meg asztalok és fotelek.

IBS



Bevallom, elsőre odavoltam ezért a könyvesboltért, megnéztem neten és teljesen elvarázsolt, ám a valóság ettől egy kicsit elmaradt, számomra egy kicsit átláthatatlan volt az egész. Nagy ugyan, de nagyon zsúfolt, két utcára nyílik, és először azon a bejáraton mentünk be, amelyik a komolyabb részlegekkel indított, úgy mint matematika, filozófia, pszichológiai részleg. Hamar ki is jöttünk, aztán amikor észrevettük a másik utcára nyíló kissé könnyedebb könyveket kínáló részét, akkor megkönnyebbültünk. Bár közel sem találtunk akkora kínálatot, mint a La Feltrinelliben, de azért nem volt okunk panaszra. Azért az angol kortárs regényeket kínáló része ennek volt a legnagyobb, de a világítását nem a fényképezőgépnek találták ki, és főként nem az okostelefonnak. Nem is beszélve arról, amit már írtam is, a zsúfoltsága miatt nem lehetett elég nagy teret befogni, és csak pár polcot lehetett egyszerre lefotózni. 


Ez volt az egyetlen polc az IBS-ben, amit sikerült valamennyire lekapni.
Iszonyú zsúfolt volt az üzlet.



Ez a bejárat, balra a kassza, mögötte meg a
minden irányba szétágazó könyvespolcok.


Le Murate


Ez a kép a hely  hivatalos oldaláról van.

A Le Murate először a történetével vett meg magának. Az egykori női börtönből mára a környék kortárs művészeti központja lett, és immár helyet kap benne egy irodalmi kávézó, egy könyvesbolt, egy galéria, egy kiállító terem, sőt egy koncertszínpad is. Az épület még mindig jobban hasonlít egy börtönhöz, mint egy lakóházhoz, vagy művészeti központhoz, de a lakók egészen szép dolgokat hoztak ki belőle. Mi épp vasárnap jártunk arra, és egy kicsit kihalt volt, de azért így is látszik, hogy van élet a Piazza Madonna della Nevén.
Ha esetleg Firenzében jártok és szeretnétek meglátogatni ezt a helyet, azért elkél egy jó tanács. Ne a dómtól menjetek oda, hanem a folyópart mellett. Mert a dómtól egyszercsak egy a budapesti 8. kerület leglepukkantabb utcájához hasonló helyen találjátok magatokat, ami meglehetősen félelmetes. Nem is beszélve arról, hogy egy kissrác megpróbált bennünket ott kirabolni. Mire észrevettük, miben sántikál, már ki is nyitotta a hátizsákunkat, méghozzá hihetetlenül ügyesen és észrevétlenül. Amikor pedig lebukott, hipp-hopp elszelelt. Hazafelé már nem erre mentünk, hanem a folyópart mentén, és gyönyörű dolgokat láttunk arrafelé.


A tér egyik fele. Egy kétszer ekkora tér van még az egyik kis átjárón túl.



Ez önmagáért beszél. A színpad.


Az irodalmi kávézó külső része.



Termek sokaságát rejtette a kávézó belső tere. Volt foteles, régi iskolapados,
csocsós, kutatós...



Ennek a kis folyosónak a jobb oldala a könyvesbolt.



Többnyire szépirodalom és szakmai könyvek kaptak itt helyet.
De azért találtam egy Stephen King regényt is.

Libreria Brac


A Libreria Brac szintén egy irodalmi kávézó, ám olyannyira nem feltűnő, hogy mi szépen el is sétáltunk először mellette, ugyanis sehol egy tábla, ami jelezné, mi lapul az ajtó mögött. Csak miután megkérdeztünk egy helybélit, akkor derült ki, hogy hol is lapul. A kínálat az első aprócska kávézóban elég szerény, egy kis crumble és sajttorta, kávé, üdítő, ilyesmi. Icipici asztalkáival azonban nagyon kis hangulatos. A kávézóból ki lehet jutni egy kis udvarra, ahol a dohányzókat várja egy hangulatos sarok, majd egy újabb helyiségben ételeket is kínálnak. A kávézó és az apró kis étterem falait könyvekkel teli polcok borítják, és természetesen minden könyv megvásárolható. Itt, bár mi azt gondoltuk, ezek használt könyvek, az egyik pincér kedvesen felvilágosított bennünket, hogy teljesen új könyvekről van szó, amikbe nyugodtan belekukkanthatunk, beleolvashatunk.


A pici kávézó. :D



A pultot is meg kellett örökítenünk.


Ez a kinti kis olvasó és dohányzó kuckó.



És igen, az etetőszéken az egy hamutartó. :D
Persze ez nem lényeges, a könyvek a fontosak.


Ez az éttermi rész,
szintén sok könyvvel.


Egy kis extra



Mutatnék néhány nagyon szép borítót, illetve kiadást általunk is ismert, magyarul is megjelent sikerkönyvből.

Az első egy keményfedeles, filmes borítós A marsi. Jól mutat így is, igaz?



A második egy Oblivion. Bár nekem sem a magyar, sem az olasz nem igazán tetszik, de azért gondoltam, megmutatom, milyen egy szőke srác a borítón. 




És akkor jöjjön egy kis Anna Todd – After sorozat színesen.




És végül két csodaszép Shadowhunters rész. A bal keményfedeles, a jobb oldali puha kötésű.




Ladybird voltam, csak a szállodai netem nem engedett meg még egy képet feltenni a blogra. :) Technika ördöge... Csak kapjalak el egyszer!

2 megjegyzés:

Bea írta...

Nagyon érdekes volt ezt a bejegyzést olvasni és nagyon jó ötlet a rovat! Kíváncsi vagyok a következőre! Van már terved, vagy ez még a jövő titka? :) Bea

Ladybird írta...

Köszi. :) Terveim már vannak, valószínűleg Stockholm lesz a következő, de ez még nem tuti. Addig meg belekezdek a budapesti otthonos könyves kuckók felderítésébe.

Megjegyzés küldése