2016. március 4. | By: Ladybird

Könyves Programok Könyvmolyoknak – Március



Az előző két hónapban egy kis pangás volt a könyves programokat illetően, most azonban rengeteg nagyon színes és érdekes program vár mindenkit! Ezúttal találtok ünnepi, gyermekeknek és írói ambíciókkal rendelkezőknek szóló programajánlatokat is. Kellemes böngészést kívánok!

Könyvosztás a Helikon Zsebkönyvek 1. szülinapján!




Március 4-én 18 órától az Utazó Olvasó és a Helikon kiadó ingyenes könyvosztást szervez a Nyugati téren a Helikon Zsebkönyvek 1. születésnapja alkalmából! Mindenkit várnak szeretettel!
További információkat ITT találsz! 

Miért érdemes részt venni rajta?
Ez kérdés egyáltalán? Ha könyveket osztogatnak, akkor minden könyvmolynak ott a helye!




Kucorgó Könyvklub 2.




Március 4-én este 18 órától immár második alkalommal kerül megrendezésre a Kucorgó Könyvklub, melyre a szervezők szeretettel várnak minden kisiskolás korú olvasni szerető gyerkőcöt. A délután az "Állati kalandok a Kucorgóban" címet viseli, és a részt vevők Holden Rose segítségével ismerkedhetnek meg a Szeleburdi szurikátákkal. 
A programra előzetesen be kell jelentkezni vagy a kispingvinkucorgo@gmail.com email címen, vagy Szíjjártó -Tihanyi Annamáriánál telefonon (30/558-9298).
A helyszín: Kis Pingvin Kucorgó 1188. Nemes utca 38.
További információkat ITT és ITT találsz! 

Miért érdemes részt venni rajta?
Elnézve a képeket az előző Kucorgó Könyvklubról, nagyon jó hangulatú és élménydús esemény lehetett! Egy ilyen játékos könyvklubnál pedig mi hirdethetné jobban az olvasás szeretetét? Nem is beszélve arról, hogy Holden Rose tartja, aki valami zseniálisan szólítja meg a könyveiben a gyerekeket! Szóval, ha igényes gyermekprogramra vágytok, akkor ezt ne hagyjátok ki! 




Cicakalandok a Westendben!




Március 5-én délután 16 órától a legkisebbeket várja a Könyvmolyképző a Westendbeli Pop-Up Storeba, ahol Kozári Dorka mesenapot tart!
A helyszín: Westend, Könyvmolyképző Pop-Up Store
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Mesenap egy írónő társaságában? Minden gyereknek ott a helye! :)




Szécsi Noémi és Géra Eleonóra előadása 




Március 8-án 18 órától Szécsi Noémi és Géra Eleonóra nőnap alkalmából a 19. és 20. századforduló nők helyzetéről tart előadást az Alexandra Pódiumon!
A helyszín: Alexandra Pódium, Nyugati tér 7.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Szécsi Noémi és Géra Eleonóra valami egészen különleges dolgot alkottak A budapesti úrinő magánélete című könyvükben, mely az Európa Kiadó gondozásában jelent meg. Ennek kapcsán olyan kérdéseket válaszolnak meg ezen az alkalmon, mint: Mekkora hatalommal bírt a középosztálybeli nő a saját otthonában? Hogyan irányította személyzete és családtagjai életét? Miképpen volt befolyása a család pénzügyi helyzetére -- még akkor is, ha a pénzt nem ő kereste meg? Milyen egyéb kötelezettségei voltak a családon kívül? Milyen áldozatokat kellett hoznia a nőnek, ha tanulni vágyott vagy művészettel kívánt foglalkozni? Milyen pályák álltak nyitva előtte? Lemondhatott a házasságról? És vajon miről kellett lemondania, ha férjhez ment és gyerekeket szült?
Mindenkinek ajánlom ezt az alkalmat!




Hogyan építsd fel céged és önmagad az online térben?
Klausz Melinda könyvbemutatója




Március 9-én este fél hattól sok szeretettel vár minden érdeklődőt az Athenaeum kiadó Klausz Melinda könyvének bemutatójára! A szerző beszélgetőpartnere Horváth Gergely (MR2 - Petőfi Rádió, Petőfi TV). A részvétel ugyan ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztrálni ITT tudsz!
A helyszín: Mazel Tov, 1073. Akácfa utca 47.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Bloggerként engem nagyon izgat ez a téma, már csak azért is, mert amikor elindult a Könyv Extrák, fogalmam sem volt arról, hogyan lehet olvasókat szerezni, próbáltam nem trükkökkel behívni az olvasókat, mivel azt szerettem volna, ha a tartalom miatt járnak vissza az emberek a blogomra. De be kell, hogy valljam, itt az ideje, hogy egy kicsit tájékozódjak a lehetőségeimről, már ha egyáltalán vannak, mint egyszerű hobby bloggernek... Szóval semmiképpen nem hagyom ki sem a könyvet, sem a könyvbemutatót!





VII. Ekultura.hu Est




Március 9-én 18 órától kerül megrendezésre a VII. Ekultura.hu Est, melyre szeretettel várnak a szervezők mindenkit. Ezúttal a fordítók kerülnek a középpontba. Az est vendégei Tótfalusi Ágnesfordító és Huszár András, a moderátor pedig Szabó Dominik lesz.
A helyszín: Örkény István Könyvesbolt, Budapest, 1137, Szent István körút 26.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Az Ekultura.hu munkatársai továbbra is arra keresik a választ hogyan jutnak el a könyvek a boltok polcaira? Ezúttal a fordítókat szólaltatják meg. 




Jelen Vagyok – „A kezdetektől a sikerlistákig”




Szintén március 9-én este hat órától kerül sor a Jelen vagyok pódium beszélgetésére, melynek ezúttal Borsa Brown lesz a vendége. A sikeres írónővel a pályája kezdetéről, az írásról és a családról beszélgetnek majd. Elöljáróban az esemény facebook oldalán találtok pár gondolatot tőle, ez alapján izgalmasnak ígérkezik a beszélgetés. Az esemény házigazdája Csabai Márk író lesz
A helyszín: Spirit Központ, Árpád fejedelem útja 3-4.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Csabai Márk író oldalán hallottam először a Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesületről, annak tevékenységéről és céljairól, és azóta is próbálom nyomon követni a működését. Aki esetleg nem ismerné, annak mondom, ez az egyesület a kezdő írókat támogatja és segíti, ez pedig nekem is szívügyem. Szóval ezentúl gyakran találkoztok majd a Jelen Vagyok programjaival az oldalon. De hogy visszakanyarodjak az eredeti kérdéshez, miért is érdemes elmenni a március 9-i alkalomra, mert ha valaha is megfordult a fejetekben a írás gondolata, akkor itt egy igazán jó közösségben tájékozódhattok a lehetőségeitekről és arról, hogy mások szerzőként hogyan adnak hírt magukról. 




Azok a kibírhatatlan írók




Az Aranymosás pályázat vezető szerkesztője Varga Bea, írói nevén On Sai, előadást szervez íróknak, melyre március 11-én este hattól várja az érdeklődőket. Az előadás két órásnak ígérkezik. 
Ízelítő a témából: Hogyan lehet feldolgozni az elutasításokat? Milyen írástechnikai görcsöt okoz a kudarc? Milyet a siker? Miért hullámzik érzelmileg egy író? Hogyan lehet beilleszteni az írást a mindennapokba? Miért akadunk el írás közben, milyen dramaturgiai vagy egyéb okok lehetnek? Hogy működik a szerelmi sokszög az író, a párja és a karakterek között? Milyen életvezetési gondot okozhat az írás?  
A belépő 1500.–Ft.
A helyszín: Pannon Kincstár, 1056. Váci utca 47.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Hihetetlenül érdekes már az ötlet felvetése is, hogy egy előadásban egy tapasztalt, sikeres író és szerkesztő beszéljen az írók nehézségeiről, és arról, hogy ezek hogyan küzdhetők le! Aki vett már részt valaha az Aranymosáson, és elutasították, vagy kapott már olyan kritikát, ami teljesen elvette a kedvét mindentől, annak mi sem jöhet jobban egy ilyen estétől, ahol megértik és segítenek. De akár egy tapasztaltabb írónak is hasznos lehet egy ilyen este. Szóval minden írónak ajánlom ezt az alkalmat!




Anne L. Green – Eltitkolt múlt Könyvbemutató




Március 17-én az Álomgyár Kiadó szerzője, Anne L. Green új könyvének, az Eltitkolt múlt könyvbemutatójára kerül sor este fél hattól. A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit!
A helyszín: Garzon Café, 1075. Wesselényi u. 24.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Hódít a romantikus irodalom! Ez tagadhatatlan tény manapság, hiszen a legtöbb könyvkiadó csak úgy ontja magából a könyveket ebből a műfajból, és nincs is ezzel semmi baj, amíg sikerül sajátos hangon megszólaltatni egy ilyen történetet, márpedig azt hallottam, Anne L. Green nagyon is tehetséges ebben! Sajnos, személyesen még nincs tapasztalatom az írónő könyveivel kapcsolatban, de ami késik, nem múlik!
Mindenesetre, akinek tetszettek az eddigi könyvei vagy odavan a romantikus történetekért, az ne hagyja ki a könyvbemutatót!




Dupla könyvbemutató az ÉSZT HÉT keretén belül


Számos más színvonalas program mellett két könyv bemutatójára is sor kerül az ÉSZT HÉTen. Tiit Aleksejev és Andrus Kivirähk Budapesten és Szegeden beszélgetnek a frissen megjelent köteteikről észt nyelven, magyar tolmácsolással. 

A könyvekről és a könyvbemutatójukról:
Tiit Aleksejev – Az erős város 
Tiit Aleksejev történelmi és a pszichológiai regényt sajátosan ötvöző trilógiájának második része ott folytatja a történetet, ahol az első rész, a 2013-as Észt héten bemutatott A zarándokút abbahagyta. A hős ezúttal is Dieter, az alacsony sorból származó, bibliofil lovag, akinek kalandjait izzó hőség, harc, éhség, szerelem és régi történetek szövik át. „Mert csak egy-egy fuvallat minden emberfia, fuvallat és tollpihe az igazság és hamisság mérlegének serpenyőiben." A budapesti bemutatón a kötet fordítója, Lengyel Tóth Krisztina műfordító, tanár, mesemondó és Böröczki Tamás, a Gondolat kiadó szerkesztője beszélgetnek a szerzővel. Szegeden a fordító és az író találkoznak a közönséggel. A könyv és a kiadó korábban megjelent észt kötetei (Tiit Aleksejev: A zarándokút, Tõnu Õnnepalu: Mandala) a helyszínen legalább 30% kedvezménnyel megvásárolhatók.
 http://www.gondolatkiado.hu/az_eros_varos

Andrus Kivirähk – Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét
A talán legnépszerűbb kortárs észt író Andrus Kivirähk új kötete Kőhalmy Nóra fordításában, a Typotex kiadó gondozásában látott napvilágot. Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét történelmi hűségre véletlenül sem törekvő, fanyar humorral átszőtt, már-már egzisztencialista fantasy. A könyvről Budapesten a szerző, a fordító és Pomsár Péter blogger beszélgetnek. Szegeden Tóth Viktória, a Tartui Egyetem volt magyar lektora és Váraljai Anna a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének oktatója tartják szóval a vitriolos tollú vendéget. A könyv a helyszínen 40% kedvezménnyel megvásárolható, de ugyanezzel az engedménnyel online is beszerezhető. Írd be a KIGYO kuponkódot a www.typotex.hu oldalon a fizetésnél! 
További információ: http://www.esztorszag.hu/esemeny/ket-eszt-szerzo-egy-este-dupla-konyvbemutato-az-eszt-heten

A helyszínek és időpontok:
Budapest, 2016. március 22., 19:00 órától, Nyitott Műhely, Ráth György utca 4.
Szeged, 2016. március 23., 17:00 órától, Grand Café Deák Ferenc u. 18. II. em.
További információkat ITT találsz!




Borsa Brown – Az Arab szeretője Könyvpremier




Március 24-én este 17:30-tól a tavasz legjobban várt könyvének Az Arab szeretőjének bemutatójára várnak minden rajongót sok szeretettel! A helyszínen természetesen vásárolni és dedikáltatni is lehet!
A helyszín: Fókusz Könyváruház, Budapest, 1072. Rákóczi út 14.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Az írónő Arab című könyvével sikerült teljesen levennie a lábamról. Mióta olvastam folyamatosan azon gondolkodom, mit is írhatnék a könyvről, mivel annyira egyedi és felkavaró, hogy azt nehéz szavakba önteni. Azonban az nem kérdés, hogy kell-e nekem a folytatás! Ha most azonnal a kezembe foghatnám is késő lenne!




Kildara VI. – Históriánus történetek




A Kildara március 26-án délután 3 órától immár 6. alkalommal vár minden érdeklődőt a soron következő beszélgetésére. Ezúttal a historiánus történetek kerülnek rivaldafénybe az eseményen.
A résztvevők:
Marcellus Mihály – Marcus Aurelius trilógia; Trónbitorló; A veterán; Aquincum farkasa; Maszada - Az utolsó szikla; Az idő tava
Benkő László – Drezdai emberünk; Tatárjárás trilógia; Honfoglalás trilógia; A spanyol grófnő
Izolde Johannsen – A kárhozat éjjele - Róma; A kárhozat éjjele - Anglia
Cselenyák Imre – Meliki, Ágoston Úrfi
Kapa Mátyás – Árnyék Bizánc felett, Ködös Frankhon
Sipos Gergő – Szent Domonkos kertje című történelmi krimijéről is beszélgetünk, ami hamarosan megjelenik.
Ugyanezen az alkalmon Vivien Holloway a Tolvajok kézikönyve című könyve kapcsán beszélgetnek az írónővel és természetesen dedikál is.
A helyszín: 3, Három, 1075. Kazinczy utca 3. 
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Azt hiszem a résztvevő szerzők sora önmagáért beszél! Aki jó hangulatú beszélgetésre vágyik ismert írók társaságában, annak kihagyhatatlan!




Irodalom Éjszakája 2016




Március 31-én este héttől kerül megrendezésre az Irodalom Éjszakája! Katona József Színház színészei az V. kerület olyan különleges helyszínein olvasnak fel ízelítőket a világ 22 országának irodalmából, amelyek egyébként el vannak zárva a nyilvánosság elől. A prózamorzsákat a közös téma, a „városképek” szervezi egy egésszé.
Idén az alábbi országok vesznek részt a projektben: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.
A helyszín: a Lipótváros
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Egy kicsit ugyan megkavart, hogy a részletes programot egyelőre nem tették közzé a szervezők, de ez még nem tart vissza attól, hogy hirdessem az Irodalom Éjszakáját, hiszen már ennyiből is kiderül, milyen érdekes eseményen vehet részt az, aki rászánja az estét! 




A Petőfi Irodalmi Múzeum eseményei



A szokásostól eltérő módon szeretném még a figyelmetekbe ajánlani a Petőfi Irodalmi Múzeum e havi eseményeit, melyek szintén színvonalas szórakozást ígérnek, ám ezúttal nem emelnék ki semmit külön, helyette felsorolom, mi mindenre számíthattok!
Ezekről az eseményekről ITT találhattok további információkat!
A helyszín: PIM, 1053, Károlyi utca 16.

Március 7-én, hétfőn 18 órakor új időszaki kiállítás nyílik a PIM-ben, Sárkányok mindig lesznek címmel. A kiállítás őszig lesz látogatható.

Március 8-án 17 órától a PIM és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia „Bámulok csak ennyi kincsen: / mennyi minden, mennyi minden!” címmel kerekasztal-beszélgetést rendez Nemes Nagy Ágnes gyerekirodalmi tevékenységéről. 
A beszélgetés résztvevői: Dávid Ádám, a Móra Kiadó szerkesztője, Szabó T. Anna költő, Tamás Zsuzsa költő és Tarján Tamás irodalomtörténész.
Közreműködik: Novák János, a Kolibri Színház igazgatója
A program idején Nemes Nagy Ágnes hagyatékából származó kéziratokat, fényképeket, valamint a Móra Kiadó köteteihez készült grafikákat állítunk ki.

Séta Petőfi nyomában a mai Belvárosban
Március 12. szombat délelőtt 10 óra
Indulás: a Deák téri evangélikus templomtól
A séta alkalmával végigjárjuk azokat a helyeket, ahol a gyermek Petőfi tanult; a fővárosi lapokat, ahol a fiatalember verseit próbálta elhelyezni, majd szerkesztőként dolgozott; az ifjú férj lakhelyét, ahol később feleségével és kisfiával együtt élt. Nem feledkezünk meg az 1848-as forradalom színhelyeiről sem. 
A sétát vezetik: Ratzky Rita irodalomtörténész és Kóta Zsuzsa építész
Közreműködik: Czakó Roland színművész
Időtartama: min. 1,5 óra

Nemzeti ünnep
Március 15. kedd, reggel 10-től este 10-ig 
A vén zászlótartó eredeti kézirata ezen a napon 15 óráig megtekinthető! 
Az ünnep alkalmából csak ezen a napon látható a gyűjteményünkben megtalálható Petőfi-versek egyik ritka példánya A vén zászlótartó című ikonikus költemény kézirata

Ünnepi programok 
10–15 óra között
Újraindul a sajtógép! 1848. március 15-én történelmet írt a „sasos sajtó”. Most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták
Ismerjetek meg végre: ki vagyok? Az álarc mögött rejlő Petőfi – Játékos feladatok a család minden tagjának
Nemzeti szalagos, ünnepi hajfonat készítése Kuzma Tímeával 
12 óra – Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál
Ünnepi beszédet mond: Kollár Árpád költő
Közreműködik: Tintér Gabriella népdalénekes, Ittzés Ambrus versmondó 

Tárlatvezetések:
11 óra – Sárkányszelídítők – Családi meseút a Sárkányok mindig lesznek című kiállításban
13 óra – „Lesz-e idő, midőn magadnak élsz?” Tér-idő játék a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” Petőfi választásai című kiállításban Kalla Zsuzsa irodalomtörténész vezetésével. Ne felejtse otthon az okostelefonját
15 óra – Sárkányszelídítők – Családi meseút a Sárkányok mindig lesznek című kiállításban
Ezen a napon a múzeum kiállításai ingyenesen látogathatóak!

17 óra és 20 óra
Mi lárma ez megént?
Petőfi vers-koncert a Bob és Bobék Orchestrával
Klasszikusok kortárs hangszerelésben II.
Forradalmi reggae, gengszetrrap és bordal-dzsessz a „boldog pestiek”-nek és mindenkinek, aki ellátogat a PIM-be. Petőfi izgága, szenvedélyes, fatalista és komoly arcai a Bob és Bobék Orchestra - Ál Tamás, Dévényi Zoltán, Eged Márton, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Miklós Melánia és Szarvas Dávid – tolmácsolásában. Hamisítatlan koncert-élmény!
9-99 éves korig ajánljuk mindenkinek.
Belépőjegy: 1800/1000 Ft
Jegyek elővételben a http://www.jegymester.hu/hun/Production/180167/Mi-larma-ez-megent? oldalon és a PIM jegypénztárában kaphatók!

Március 20. Tavaszi tótágas - tavaszköszöntő családi nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban 
Lesz mese (mondjuk ez magától értetődő), tavaszi tabló (aminek a flóráját, faunáját bizony Ti fogjátok megszemélyesíteni), és zsákfestés, mert ha már Sándor József Benedek, segítsünk nekik zsákba fogni a meleget. Persze a mi meleg-fogó zsákjaink különlegesek lesznek, Molnár Jacqueline elbűvölő, zsizsgő-mozgó, színlő-fénylő figurái mosolyogtatnak meg minket e (remélhetően meleg) tavaszi napon.
Belépőjegy: 400/800 Ft
Családi jegy: 1500 Ft (2 felnőtt és kiskorú gyermekeik)
Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes
Kérjük a családokat, hogy a programon való részvételhez előzetesen a muzeumped@pim.hu e-mail címen regisztráljanak!

Március 21. este 6-tól – Kassák művészbarátságai?
Művészbarátságok sorozatunk következő beszélgetése során arra keressük a választ, hogy feltárulhat-e előttünk a magyar avantgárd története Kassák Lajos és "barátainak" vagy "ellenségeinek" viszonyát vizsgálva? Kassák már saját életében kultikus figurává vált. Kultuszának része volt "nehéz természete", "eltökéltsége", amely természetesen emberi kapcsolataira is kihatott. Kassák művészetének és mozgalomszevervezői tevékenységének megértéséhez valóban fontos figyelembe vennünk művésztársaihoz való viszonyát. A beszélgetés során azonban a Kassák-anekdoták felidézése helyett kultuszkritikai, mozgalomtörténeti szempontból foglalkozunk Kassák "barátságaival". Hogyan szerveződtek Kassák mozgalmai? Lehet-e Simon Jolánt Kassák alkotótársának tekinteni? Hogyan váltak Kassák legszorosabb munkatársai újra és újra Kassák leghevesebb kritikusaivá? 
Standeisky Éva és K. Horváth Zsolt történészekkel Szeredi Merse Pál művészettörténész és Dobó Gábor irodalomtörténész beszélgetnek.

Március 30. 17 óra - Képregényes irodalom - Blossza
Márciusban olvassatok képregényeket! Walking dead , Slusszkulcs klán, Lencsilány és társai kerülnek sorra március 30-án az Y-generáció következő alkalmán. Kiemelten egy nemrég megjelent kiadvánnyal, Oravecz Gergely Blosszájával foglalkozunk. 
Itt olvasható a netes változat: http://blossza.blogspot.hu/
A beszélgetés résztvevői: Fenyő D. György, Mészáros Márton, Szekeres Nikoletta és Totth Benedek
Az Y-generáció helyszíne: a PIM kiállítótere
Szervezők: FISZ, PIM

Ezúttal nagyon sokszínűre sikerült a programajánló, ha mégis kimaradt valami, azt kérlek, írjátok meg nekem a bejegyzés alatt hozzászólásban! Remélem, ezúttal is találtok kedvetekre való programot!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése