2016. március 31. | By: Ladybird

Könyves Programok Könyvmolyoknak – Április




Végre megérkezett a várva várt április, ami nem csak azt jelenti, hogy itt a tavasz, hanem azt is, hogy eljött a Könyvfesztivál ideje! Persze ezúttal sem csak ennyit hoztam nektek, lesz itt még sok-sok más esemény, amin érdemes részt venni. Ha van kedvetek, ebben a hónapban segíthettek bajba jutott mesehősöknek, bepillanthattok a könyvkiadás kulisszái mögé, vagy játszhattok a Booktion! résztvevőivel! Azt hiszem, idén áprilisban is érdemes lesz egy kicsit kimozdulni! 

Mesehősök éjszakája




Izgalmasan indul ez a hónap, ugyanis április 1-jén – és nem, ez nem áprilisi tréfa – a FSZEK Kőbányai Könyvtár munkatársai egy kis éjszakai nyomozásra invitálnak bennünket. Este 8 órától egészen éjfélig bajbajutott mesehősöknek segíthetünk az elrejtett nyomokat felkutatva. A nyomozás során begyűjtött zsetonokkal pedig licitálhatunk a nyereményekre. A Mesehősök éjszakájára kortól függetlenül szeretettel várnak mindenkit!
A helyszín: FSZEK Kőbányai Könyvtár, 1105 Budapest, Szent László tér 7-14
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Aki szereti a meséket és a könyveket, annak ez nem is kérdés. Mindenesetre izgalmas lehet egy könyvtárban mindent átkutatni, a legeldugottabb helyekre is bekukkantani. Jó móka lehet akár a gyerkőccel, vagy a párunkkal, esetleg egy baráti társasággal is! Bár ha ti is annyira szeretitek a könyveket, mint én, akkor félő, hogy a sok könyv elvonja a figyelmeteket a nyomozástól, de annyi baj legyen, a könyvmoly kánaán mindenkit vár!




Milyen a jó gyerekkönyv? 

Ünnepi beszélgetés, könyvcserebere és színezőkuckó






Április 2-án délelőtt 10.30 és 12.30 között a Nemzetközi Gyerekkönyvnap alkalmából a Magyar Gyermekirodalmi Intézet munkatársai szeretettel várnak minden gyerkőcöt egy kis beszélgetésre és könyvcsereberére. A belépő egy gyerekkönyv, amit ki lehet cserélni egy másik könyvre. 
A beszélgetés résztvevői:
Bosnyák Viktória, műfordító, író
Kertész Edina, író
Makhult Gabriella, illusztrátor
Vig Balázs, író
A helyszín: DEÁK17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, 1052 Deák Ferenc utca 17. 1. emelet
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Bár most először hallok arról, hogy létezik Nemzetközi Gyermekkönyvnap, és azt is gyermeknapnak olvastam először, a program érdekesnek ígérkezik. A sok sportos gyerekprogram mellett pedig üdítő olyan eseményről olvasni, ahol nem az izmokat, hanem a fantáziát mozgatják meg a szervezők.





Lakatos Levente dedikálás






Április 9-én a Lakatos Levente rajongóknak érdemes ellátogatniuk a Camponába, ugyanis este 6 órától találkozhatnak az íróval és dedikáltathatják vele kedvenc könyveiket. 
A helyszín: Campona, Nagytétényi út 37-43.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Ha szereted Levente műveit, akkor ott a helyed, ha pedig nem, akkor hiába is mondanék bármit. ;)








VII. Corvin Moziéjszaka






Április 9-én 18 óra és április 10-én reggel 6 óra között kerül megrendezésre a VII. Corvin Moziéjszaka! A kínálatban csupa új film szerepel, és mindezeket csupán 3400.-Ft-ért nézhetitek most meg. 
A helyszín: Corvin Mozi
További részleteket ITT találsz!

A várható program:

KORDA TEREM - 460 fő
18:00 A főnök (16) sz
20:30 Deadpool (16) 109'
23:00 Zootropolis - Állati nagy balhé (6) 109'
01:30 Bazi nagy görög lagzi 2. (12) 95'
04:00 Star Wars - Az ébredő Erő (12) 136'

KABOS TEREM - 295 fő
18:00 Zootropolis - Állati nagy balhé 3D (6) 109'
20:30 Áve, Cézár (12) 106'
23:00 Deadpool (16) 109'
01:30 A főnök (16)
04:00 Star Wars - Az ébredő Erő 3D (12) 136'

KARÁDY TEREM - 252 fő
18:00 Nagyfater elszabadul (16) 102'
20:30 Bazi nagy görög lagzi 2. (12) 95'
23:00 A nagy dobás (16) 131'
01:30 A beavatott-sorozat: A hűséges (12) 121'
04:00 A Keresztapa (16) 175'

JÁVOR TEREM -200 fő
18:00 Hogyan legyünk szinglik? (16) 110'
20:30 Zoolander 2. (16) 102'
23:00 Agyas és agyatlan (12) 83'
01:30 Áve, Cézár (12) 106'
04:00 A visszatérő (16) 156'

LATABÁR TEREM - 122 fő
18:00 Zoolander 2. (16) 102'
20:30 Hardcore Henry 90'
23:00 Nagyfater elszabadul (16) 102'
01:30 Agyas és agyatlan (12) 83'
04:00 A beavatott-sorozat: A hűséges (12) 121'

RADVÁNYI TEREM - 90 fő
18:00 Ha Isten úgy akarja… (12) 88'
20:30 A Fiú (16) 98'
23:00 A Fiú (16) 98'
01:30 Hogyan legyünk szinglik? (16) 110'
04:00 A nagy dobás (16) 131'

Miért érdemes részt venni rajta?
Bár ez nem igazán könyves program, a filmeket elnézve nem egy adaptáció is szerepel a mozi kínálatában, ezért talán érdemes megfontolni a dolgot! Annál is inkább, mert ha szerencsés vagy akkor másfél/két mozijegy áráért akár négy vagy öt filmet is meg tudsz nézni, minden csak azon múlik, mennyire tudod jól megszervezni ezt az estét. Azt azért még érdemes tudni ennél a programnál, hogy a filmek között minden teremben szünetet tartanak és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik minden teremben.





Verslavina Könyvbemutató






Április 10-én, A Magyar Költészet Napján, 17 órától az Athenaeum Kiadó szeretettel vár mindenkit a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermébe, ahol bemutatják nemrég megjelent könyvüket, a Verslavinát.
Az est moderátora Horváth Gergely, a Petőfi Rádió műsorvezetője lesz.
A beszélgetésben részt vesznek a kötetben szereplő költők: Acsai Roland, Botos Máté, Györe Gabriella, Hartay Csaba, Jónás Tamás, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János, Lázár Júlia, Molnár Krisztina Rita, Mészöly Ágnes, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina illetve A nő meg a férfi szerkesztője, Csapody Kinga is. 
Az est folyamán fellép: Keserű Márton (gitár), Major Fanni (ének)
A helyszín: PIM, Károlyi utca 16.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Azt hiszem, egyetlen irodalom kedvelőnek sem kell bemutatnom a Verslavinát és az antológia megjelenését megelőző mozgalmat, ami egy spontán ötletből egészen nagyszabású dologgá nőtte ki magát. Ha te is nyomon követted a facebookon, vagy érdekel a könyv, akkor ott a helyed!




VII. Ekultura.hu estek





Április 13-án este 6 és 7 között kerül megrendezésre a következő Ekultura.hu est, mely még mindig a könyvkiadás kulisszái mögé enged bepillantást. Ezúttal Csapody Kinga, a Manó Könyvektől és Varga Bea, írói nevén On Sai, a Könyvmolyképzőtől lesznek a vendégek. A beszélgetésből kiderül, mi kell ahhoz, hogy valakinek egy nagy kiadónál jelenhessen meg könyve, és hogyan is működik a tehetséggondozás egyes kiadóknál.
A helyszín: Örkényi István Könyvesbolt, Szent István körút 26.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Lehetek egy kicsit részrehajló? Varga Bea neve manapság egyet jelent az Aranymosással. Idén először én is követem a hivatalos oldalukon, hogyan is működik ez a folyamat, és mit is keres a kiadó. Ilyen jellegű tehetséggondozás más kiadónál nincs, ezért érdekes számomra ez a beszélgetés. Ha írsz vagy csak olvasóként szeretnéd tudni, hogyan működik manapság a kiadóknál a tehetséggondozás a gyakorlatban, akkor ott a helyed!





Booktion! a FSZEK Kőbányai Könyvtárban





A Booktion! szervezői egy fantasztikus interaktív és játékos programra invitálnak mindenkit április 15-én délután 17 és 20 óra között  a FSZEK Kőbányai Könyvtárba. Minden alkalommal egy-egy gondolatébresztő témát járnak körbe, ami ezúttal Az irodalmi ördög alakja lesz. 
"Irodalmi szövegekkel foglalkozunk (lehet az vers, dráma, próza, szépirodalom, sci-fi vagy krimi), de nem passzív befogadóként, hanem aktív, tevékeny és nemegyszer alkotó résztvevőként. Szétszedjük, összerakjuk, továbbírjuk, kibeszéljük, lerajzoljuk, lemozogjuk ezeket a szövegeket egy vidám hangulatú közösségi élmény keretében."
A helyszín: FSZEK Kőbányai Könyvtár, 1105, Szent László tér 7-14
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Bár 2013-ban hívták életre ezt az eseményt, eddig még nem hallottam róla, de amennyiben jól értettem, ez egy könyves activity (persze, lehet, hogy tévedek), ami egy könyvmoly számára kihagyhatatlan! Engem felcsigázott, így ha ebben a hónapban nem is, de amint lehet, elmegyek egy alkalmukra.





Előadás íróknak – Miért esnek ki regények a kiadónál öt oldal alapján?



Az Aranymosás pályázat vezető szerkesztője Varga Bea, írói nevén On Sai, előadást szervez íróknak, melyre április 15-én este hattól várja az érdeklődőket. Az előadás két órásnak ígérkezik. 
Ízelítő a témából: Nagyon sokan szeretnek írni, és szeretnének írók lenni, de számtalan elutasítást megélnek. A mostani előadáson az első öt oldalról beszélgetünk...
Mitől élő a nyelv? Mitől klisés? Mit érdemes tudni a prológusról, mikor jó és mikor nem? Hogyan lehet átadni a feszültséget? Mitől lesz figyelemfelkeltő egy regény eleje? Leírás vagy akció, mi ragadja meg az olvasót? Hogyan lehet megcsillogtatni az egyedi háttérvilágot, az egyedi szereplőket?

A belépő 1500.–Ft.
A helyszín: Pannon Kincstár, Váci utca 47.
További információkat ITT találsz!

Miért érdemes részt venni rajta?
Hihetetlenül érdekes már az ötlet felvetése is, hogy egy előadásban egy tapasztalt, sikeres író és szerkesztő beszéljen az írók nehézségeiről, és arról, hogy ezek hogyan küzdhetők le! Aki vett már részt valaha az Aranymosáson, és elutasították, vagy kapott már olyan kritikát, ami teljesen elvette a kedvét mindentől, annak mi sem jöhet jobban egy ilyen estétől, ahol megértik és segítenek. De akár egy tapasztaltabb írónak is hasznos lehet egy ilyen este. Szóval minden írónak ajánlom ezt az alkalmat!




II. Zuglói Verspiknik




Április 16-án, szombaton, 13 és 17 óra között a Korong utcában, József Attila egykori lakhelye mellett ismételten megrendezésre kerül a II. Zuglói Verspiknik. Koncertekkel, dedikálásokkal, könyvkiadók bemutatóival, gyerekeknek arcfestéssel és kézműves játékokkal várják az érdeklődőket!
Részletes programot egyelőre nem találtam, de amint lesz, felkerül ide az is.
A helyszín: Budapest, Korong utca
További információkat ITT találsz!






Kis Könyves Éj





Április 22-én 16 órától éjfélig immár 5. alkalommal kerül sor a Kis Könyves Éjre az ország számos független könyvesboltjának részvételével. Minden program ingyenes!
A kiírás szerint a résztvevő könyvesboltok és kulturális intézetek pontos listáját, valamint a részletes programot ITT és ITT találjátok, ám egyelőre hiába kerestem, nem találtam ilyesmit. Valószínűleg csak később kerül majd fel az oldalakra, ezért érdemes időnként lecsekkolni, persze, én is igyekszem majd frissíteni az oldalt, amint feltesznek valamit.

Miért érdemes részt venni rajta?
Évek óta figyelem a Kis Könyves Éj programjait, és szenzációs programokat találnak ki a kis könyvesboltok tulajdonosai. Ami még jó hír, hogy számos vidéki könyvesbolt is részt vesz ezen a programon, így senki sem marad ki belőle, aki nem Budapesten él. Ha szereted a kis, nyugis helyeket és az érdekes programokat, akkor ez a te éjszakád!







XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál





És íme, a várva várt program, idén is vár mindenkit a Millenárison április 21-től 24-ig a XXIII. Nemzetközi Könyvfesztivál! Számos íróval találkozhatsz, érdekes programokon vehetsz részt, és sok szép könyvvel gazdagodhatsz, ha kilátogatsz erre az eseményre! A programokat képtelenség lenne itt a blogon felsorolni, ezért inkább megmutatom, hol találhatjátok meg őket. INNEN tölthetitek le a programokat, INNEN pedig a dedikálások időpontját! Belépőjegy van, 500.-Ft, amit ott le is vásárolhattok!

Miért érdemes részt venni rajta?
Többek között ezért is várom mindig a tavaszt, mert mehetek a Könyvfesztiválra! Évek óta ki nem hagynám ezt az eseményt, mivel fantasztikus programokkal és sok-sok új könyvvel vár a Millenáris! Aki teheti, és inkább csak a könyvek érdeklik, a programok nem annyira, annak azt tanácsolom, hogy a megnyitó délutánján vagy pénteken látogasson ki, mert akkor nincs akkora nyüzsi. De persze, ha szeretnél találkozni a kedvenc magyar íróiddal, akkor mindenképpen akkorra időzítsd, és ha lehet, egy negyed órával hamarabb légy ott a dedikálás helyszínén, mert sokszor nagyon hosszú a sor. A külföldi írókkal való találkozáshoz pedig talán nem túlzás, ha azt mondom félórával hamarabb érkezz, így tuti hamar rád kerül a sor.

Remélem sikerült egyik-másik programra elcsábítanom titeket! 
Jó szórakozást kívánok hozzájuk!


2 megjegyzés:

Tamás Gábor írta...

Nagyon jó és tartalmas programok! Köszi az infókat.

Ladybird írta...

Köszönöm, igyekeztem érdekes programokat egy csokorba gyűjteni! :)

Megjegyzés küldése