2015. október 16. | By: Ladybird

Hercsel Adél – Magyar szeretők

Rendkívül felkavaró könyv! Képtelenség kézbe venni egy jó adag nyitottság nélkül. A jelszó a tolerancia. Csak azoknak ajánlom, akik éltek már tartós kapcsolatban, vagy régóta házasok. Talán ők jobban megértik, mit jelent egy ellaposodott kapcsolatban élni, és valami kis pezsgésre vágyni, így nem ítélkeznek majd.




Hercsel Adél – Magyar szeretők


Elhidegülés – megcsalás: ez a félrelépés általános képlete. Az elhidegülés szinte kivétel nélkül szexuális természetű, de mit kezdjen magával és a vágyaival az, akit évek óta nem kíván a párja, miközben a kapcsolata alapvetően jól működik, a közös gyerekekről és a közös egzisztenciáról nem is beszélve?! Ugye, nem is olyan egyszerű? És mi a helyzet a történet lelki oldalával? – A Magyar szeretők című riportkönyv tíz férfi és tíz nő őszinte, hol megható, hol fájdalmas, néhol humorral átitatott, de leginkább tanulságos vallomásán keresztül járja körül első sorban azt, hogy kit mi sodor bele egy viszonyba. 

Az egyik legfelkapottabb belvárosi kávézó teraszán ültünk egy kellemes tavaszi délutánon, és az egyik riportalanyom épp arról mesélt, hogy a férje egy 20 éves lánnyal csalja. Aztán elhallgattunk, mert észrevettük: a teraszon mindenki a megcsalásról és a viszonyokról beszél.


Nagyon kíváncsi voltam a Magyar szeretőkre, már hetek óta be voltam sózva, hogy olvashassam. Mindig is érdekelt, kit mi motivál arra, hogy megcsalja, akit szeret, vagy miért élnek egyesek nyitott házasságban. Most megkaptam a választ a kérdéseimre. És ennél még többet is... Hercsel Adél egészen más perspektívába helyezte a házasságról és a szeretetről alkotott nézeteimet, pedig ő az egész könyvben meg sem szólalt. Megértettem, hogy vannak olyanok, akik a szerelmet és a szexualitást képesek különválasztani, és így is teljes és boldog életet élnek. 




Nyitott embernek tartom magam. Az én környezetemben is vannak nyitott házasságban élők, krónikus megcsalók, szeretők, és önmaguknak hazudó megcsaltak is. Soha nem okozott gondot számomra elfogadni őket olyannak, amilyenek, még annak ellenére sem, hogy én kizárólag monogám kapcsolatban tudok létezni. Azonban, ahogy olvastam ezt a könyvet, mind egyre jobban elszorult a torkom. Óhatatlanul is az jutott eszembe, vajon a férjem is így érez-e bizonyos helyzetekben? Vajon megfordul-e a fejében hasonló? Képes lenne ugyanezekre a dolgokra? Vagy éppen, hogy én x év házasság után képes lennék másutt mással megélni a testiséget, majd hazatérni a családi fészekbe és még jobban szeretni a férjemet


Miután ilyen gondolatok ébredtek bennem, kissé nehezebben haladtam vele az átlagosnál, egy-egy történet után le kellett tennem egy kicsit, mivel képtelen voltam többet befogadni. A vallomások mind nagyon őszinték és húsbavágóak. Férfiak és nők nem kertelnek, nem hárítják a felelősséget, csak vallanak az életükről.

A legtöbb regény azzal ér véget, hogy a két főhős egymásra talál, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Ezek a történetek is mind így kezdődtek. Aztán valami elromlott, vagy kevés lett. Olvasva a történeteket, be kellett látnom, van az az ok, ami miatt akár még egy alapból monogám beállítottságú ember is úgy dönthet, szeretőt keres. Lehet az egy alkoholista férj, aki már évek óta nem ér hozzá a feleségéhez, vagy egy feleség, aki képtelen férfiként tekinteni a férjére. Mások talán ilyenkor elválnának, ám ezek a férfiak és nők nem ezt teszik, mivel akármilyen haloványan is, de még pislákol a szeretetük lángja, vagy éppen a gyermeküktől nem szeretnének távol lenni. Aztán van, akinél az évek múlásával a rózsaszín köd felszáll, és marad a többre/jobbra/másra vágyomDe van itt olyan is, aki csalódott a szerelemben és nem akar kötődni, ezért laza szexpartnereket keres, vagy aki épp így akar kitörni egy nagyon rossz kapcsolatból. Aztán ott voltak azok, akik végleg lemondtak arról, hogy egy emberben megtalálhatják azt, aki mind lelkileg, mind testileg képes kielégíteni őket. Számtalan dolog motiválhatja az embert arra, hogy kitartson, ez tisztán kitűnik a Magyar szeretőkből. 




Mindig is azt hittem, aki megcsalja a férjét vagy a feleségét, az ezzel azt fejezi ki, hogy nem tiszteli annyira a házastársát és a házasságát, amennyire mondjuk én elvárnám magamtól vagy a társammal, de akármilyen furcsán hangzik is, azoknak, akik ebben a könyvben vallanak, az első a család. A házastársuk mindennél előrébb való. Megdöbbentő volt ezzel szembesülni. 

A szerkezetét tekintve az egyensúlyra törekszik, hiszen tíz nő és tíz férfi vallomását olvashatjuk benne. Bár a közvélemény szerint a férfiak szokták megcsalni a feleségüket, ebből a könyvből jól kitűnik, hogy a nők is épp úgy hajlamosak erre. Bár azért, aki figyelmesen olvassa a történeteket, láthatja a különbséget a két nem motivációja között.

A legérdekesebb két történet számomra az volt, amit egy nyitott házasságban élő házaspár két tagja mesélt el egymás után. Hihetetlen volt, hogy a hasonlóságok ellenére mennyire másként élték meg az egészet, és mit gondoltak arról, hogy a másik hogyan látta életük egyes eseményeit.

Egy szó mint száz, ha szeretnél bepillantást nyerni ebbe a világba, akkor mindenképpen a polcodon a helye, ha viszont eleve képtelen vagy tolerálni az ilyesmit, akkor sürgősen felejtsd el ezt a könyvet. 
Talán amiatt, hogy egy egészen új, létező világba engedett bepillantást, vagy mert a történetek mindegyike olyan megdöbbentő volt, nálam, ha kedvenc nem is, de mindenképpen a legjobb könyvek közé sikerült kerülnie. 





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése