2015. október 18. | By: Unknown

Balogh Boglárka – Love Commando

Brutális, kemény, ugyanakkor szívbemarkolóan őszinte történet. Nagyon nehéz szavakat találnom, amivel leírhatom azt, mit éreztem, miután elolvastam ezt a könyvet. El voltam bűvölve, de mérhetetlen dühöt is éreztem.


"Sokan azt mondják, hogy a szerelem a legnagyobb hatalom, de Indiában nincs szerelem, csak hatalom."




Balogh Boglárka – Love Commando


Halálos szerelem. Indiában ez nem költői túlzás, hanem maga a valóság. Ha egy fiatal lány vét a házassági szabályok ellen, és a szívére hallgat, az életével kell fizetnie. A család a szégyent csak becsületgyilkossággal moshatja le magáról. A menekülő párok egyetlen reménye a Love Commando, amelynek tagjai megpróbálják védelmezni az üldözötteket, és felveszik a kilátástalannak tűnő harcot a rokonok, a törzsi tanácsok és korrupt rendőrség önkényes döntéseivel szemben. Balogh Boglárkát egy véletlen találkozás vezette a Love Commandóhoz. Az éjszakai vonaton menekülő lányt hallgatva érett meg benne az elhatározás, hogy önkéntesként próbáljon meg ő is segíteni. Könyvében megdöbbentő sorsok tárulnak elénk, sikeres és kudarcba fulladt életek – India sötét oldala.



Egy akció során találtam erre a gyöngyszemre, és meg is lepődtem, hogy eddig miért nem hallottam róla, de pótoltam a hiányosságom.


India évezredes hagyományai és soksínűsége világhírű. Az embernek Indiáról általában a Taj Mahal, a Gangesz vagy a Holi (színek ünnepe) ugrik be.  Azonban, mint minden országnak, Indiának is van egy sötét oldala. A kasztrendszer Indiában olyan társadalmi berendezkedés, ami rengeteg egyenlőtlenséget szül, melyből nem lehet kitörni. Évezredes az a hagyomány, hogy a fiatalok házasságát a szülők rendezik el. A kaszton kívüli, a klánon belüli és a valláson kívüli házasság bűn, ahogyan a szerelmi házasság is az.


"Sokáig azt gondoltam, hogy a két világ, amiről álmodunk, és ami valóban létezik, soha nem válik eggyé, és hosszú ideig úgy éreztem, lehetetlen az életben tartós örömöket találni vagy azt kívánni, hogy a boldogság állandó és tökéletes legyen."


A becsület számít mindenek felett. A nőket a férfiak birtokolják. A férfi hírneve, becsülete a nő erkölcsiségétől függ. Ha a nő engedetlen, és nem a szülei által kiválasztott férfit választja, vagy csak egyszerűen ő akar választani, akkor könnyen válhat gyilkosság áldozatává, vagy öngyilkosságra kényszerítik. 

Évente megközelítőleg ezer becsületgyilkosság történik. A legtöbb a khap pancsajat (falu tanács) parancsára történik. Véleményük szerint a nők védelme érdekében történik mindez. Valóban így lenne? Én nem így látom.

Egyre kevesebb nő születik Indiában. Számuk évről évre drasztikusan csökken. Egyes területeken annyira kevés nő születik, hogy nyolc-kilenc férfire jut egy. A poligámia is ismert. Egyes esetekben a feleséget a férje kényszeríti, hogy a testvéreivel is megossza az ágyát. Ha a lány nem akar a szülei által kiválasztott férfihez menni, akkor az esetek többségében a döntését lelki vagy fizikai bántalmazás követi. Ha szerelmes lesz egy férfiba a helyzet még rosszabb lesz. Nincs határ, mely gátat szab a fellobbanó erőszaknak. A törvények nem segítenek, mert a
hatóságok vagy nem törődnek az egésszel, vagy egyszerűen elfordulnak. 
A legtöbb lány a menekülésben lát megoldást. Elszökik, hogy a szerelmével együtt lehessen. Ezzel azonban szégyent hoz a családjára, és a legtöbb esetben ezért halál jár. A család mindent elkövet azért, hogy haza vigye az elszökött lányt, és ha ez megtörténik, akkor a tanács dönt a sorsukról. Az ítélet szinte mindig halál, melyet mindenki – a halálraítélten kívül – teljes természetességgel fogad és végre is hajt.

Az írónő könyvéből megismerhetjük India sokoldalúságát is. A rengeteg szörnyűség mellett megláthatjuk a szépségét is. Bemutatja nekünk a Love Commando nevű segélyszolgálatot, amely a szerelemben hívő fiataloknak segít. Az önkéntesekből álló csoport nagyon nehéz körülmények között végzi munkáját, de mégsem adják fel a küzdelmet a szabad szerelemért. Ha kell, megszöktetik a párokat és elrejtik őket, míg azok házasságot nem kötnek. Sőt, ha szükséges, tovább is támogatják őket.


Azonban a szervezet működése nem gyógyír a bajra addig, amíg az emberek nem képesek megváltozni. Egy dolog biztos az életben, hogy mindig minden változik. Nem ragadhatunk le egy ponton. A hagyományok fontosak, de valóban a hagyományok alá kell rendelni az emberi életeket? A gyermekünk valóban halált érdemel azért, mert  nem nekünk tetsző párt választ? 

Sokan hivatkoznak arra, hogy a nyugati ember nem értheti meg az indiaiak gondolkodását. Számunkra ez barbárság és kegyetlenség. Bár ez sajnos nem csak egy országra jellemző, mert az erőszak mindenhol ott van, de azt gondolom, ez nem elfogadható magatartás. Az a hagyomány, hogy a nőket tárgyiasítják és adják-veszik, mintha csak egy darab hús lenne, egyszerűen tűrhetetlen. 

Nőként nagyon nehéz volt a bántalmazásról és a nők elnyomásáról olvasni, és nagyon megviseltek az olvasottak. Ez nagyon érzékeny téma. Habár a 21. században élünk, mégis még mindig vannak olyan területek a Földön, ahol a törvények biztosítják ugyan a nők egyenjogúságát, de a valóságban ez mégsem működik. Mivel a nők sok esetben még mindig a férfiak alá vannak rendelve. 




"Százakat és ezreket fognak még feláldozni a becsület oltárán, de a nyugati világ nyugati szemlélete már megfertőzte a mesés Keletet, és az ősi kultúra haldoklása visszafordíthatatlanná vált."

Balogh Boglárka borzasztó témát választott a könyvének, és mégis valami fantasztikusat hozott ki belőle. Nagyon szeretnék még olvasni tőle, és remélem, sok könyv kerülhet a kezembe az ő tollából, mert gyönyörűen forgatja a szavakat. Annak ellenére, hogy sokszor ő is elborzadt, igyekezett megőrizni az objektivitását, és India szépségét is megmutatta, nem csak a sötét oldalt. Ajánlom a könyvet azoknak, akik nem félnek kemény témában olvasni. 





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése