2015. szeptember 26. | By: Ladybird

Könyves Programok Könyvmolyoknak – Október



Az októberre az egyre hidegebb, esősebb idő a jellemző, ilyenkor az ember ha csak lehet, ki sem dugja az orrát a meleg szobából egy hosszú nap után. Én most mégis olyan programokat szeretnék nektek ajánlani  a teljesség igénye nélkül , amelyek miatt igen is érdemes elindulni még a zord időjárás ellenére is.
Ebben a hónapban bővelkedünk a jobbnál jobb könyves programokban, hiszen a rengeteg jó magyar könyv megjelenése kapcsán jó néhány könyvbemutató is lesz, illetve ebben a hónapban kerül megrendezésre az Olvasás Éjszakája, a Kildara és az Országos Könyvtári Napok is. 
De nézzük csak szép sorban!



Leitner Olga  Bakker, azok a csodddálatos férfiak! Könyvbemutató





Október 1-én 18 órakor lesz Leitner Olga  Bakker azok a csodddálatos férfiak! könyvbemutatója Budapesten a Fókusz Könyváruházban. Aki olvasta már a könyvet, az tudja, hogy Borsos-Kőszegi Erika pszichológus írta a könyv előszavát, nos ezen az eseményen ő beszélget majd az írónővel. A beszélgetés témája: "Mi lenne velünk nélkülük?"  Férfiak  Életünk fűszerei. Az Athenaeum Kiadó sok szeretettel vár minden érdeklődőt!
A helyszín: Fókusz Könyváruház, Budapest, VII. kerület, Rákóczi út 14.
Bővebb információkat az eseményről ITT találtok.

Miért érdemes részt venni rajta? 
Biztosan ti is láttatok már Könyvbemutatót vagy Felolvasóestet valamelyik amerikai filmben. Bevallom, én mindig sóvárogva nézem ezeket a jeleneteket, hiszen igazi irodalom szeretőként már egy könyvesbolt illatától is képes vagyok elbódulni, nem is beszélve arról, ha találkozhatok a kedvenc íróimmal, sőt hallgathatom is őket. 
Ezt az életérzést itthon is átélhetjük!
A könyvbemutatók sorában az első Leitner Olgáé. A könyvét egyenesen imádtam! Fantasztikus stílusa van az írónőnek, és ha a könyvében ilyen jó a humora, bizonyára élőben is élmény lesz hallgatni. Egy kimerítő hét után valódi felüdülés lehet nőknek és férfiaknak egyaránt ez a program.



Viven Holloway  Végtelen horizont – Könyvbemutató és Dedikálás





Október 3-án délután 3 órakor  egészen könnyen megjegyezhető időpont  kerül sor Vivien Holloway  Vételen horizont című könyvének bemutatójára, ahol természetesen dedikáltatni is lehet a könyvet. A Főnix Könyvműhely mindenkit vár sok szeretettel!
A helyszín: 3 - Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 3. 
További információkat ITT találtok.

Miért érdemes részt venni rajta?
Az írónő neve szerintem tökéletes ajánló, nem is kell ennél több! Különleges világokat alkot és nagyon jól ír. Azt hiszem, méltán mondhatom, hogy kis hazánk büszkesége. Emellett a moly.hu-n az olvasók szerint nagyon jól kommunikál a rajongóival, jól tűri a kritikát és közvetlen. Legújabb könyvéről pedig máris elismerően írnak az értékelők.



10. Országos Könyvtári Napok






Egy kissé megtöröm a könyvbemutatók sorát egy könyvtárakhoz kötődő programmal. 
2015-ben már 10. alkalommal rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat. Az egy hetes rendezvény idén október 5-11. között lesz. A Nagy Könyvtári Show keretében rengeteg rendezvény kerül megrendezésre. A cél, hogy minden könyvtár, amelyik részt vesz benne meg tudja mutatni, milyen sokszínű kínálattal rendelkezik és melyek azok a módszerek, amelyek segítséget nyújthatnak az olvasóknak.

Képtelenség lenne minden programot felsorolni, amire a hét során sor kerül, ezért csak néhányat emelnék ki: KönyvtárMozi, könyvbemutatók, érdekes előadások a család minden tagjának, beszélgetések, játékok, vetélkedők, táncos műsorok, gyerek és felnőtt programok, bábműsorok. 
A helyszínekről és programokról további információkat ITT találtok.

Miért érdemes részt venni rajta?
A könyvesboltok mellett a könyvtárak a kedvenc helyeim, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Amellett, hogy a könyvtárakban isteni könyvillat terjeng  igen, könyvmolyként ez igenis fontos szempont , még pénztárcakímélő is. Sajnos, manapság nem sokan járnak könyvtárba, a fiatalabb generáció képviselői közül pedig sokan egyáltalán nem is tudják, milyen lehetőségek rejlenek a könyvtárak mélyén, és milyen fantasztikus programoknak adnak helyet. Ezen a héten a színes programok mellett gyakorlott könyvtárlátogatók és könyvtáros munkatársak segítik az odalátogatókat abban, hogy még élvezetesebb lehessen a könyvtárlátogatás. Emellett szerintem mindenkinek jól jöhet némi szakértői tanácsadás azt illetően, milyen régi és új módszerek vehetők igénybe egy-egy szakdolgozat megírásához, amikor az ember szakirodalmat keres. De természetesen a szórakoztató irodalom kedvelőinek is jól jöhet némi tájékozódás.



Borbás Edina  Hullámok csapdája 2. – Könyvbemutató





Október 7-én este 5 órakor kerül sor Borbás Edina sikerkönyvének, a Hullámok csapdája folytatásának könyvbemutatójára. Amennyiben Szeged környékén éltek, úgy nektek kedvez a szerencse, mivel az eseményre ott kerül sor.
A helyszín: Somogyi Károly Könyvtár, Szeged, Dóm tér 1-4, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Bővebb információkat ITT találtok.

Miért érdemes rajta részt venni?
Aki olvasta már Borbás Edina könyvének első részét, annak ez nem is kérdés. Személy szerint nem nagyon vagyok oda a ma divatos romantikus regényekért, de az övét egyenesen imádtam (bejegyzés róla hamarosan). Humoros, könnyed és élvezetes. Nem is beszélve arról, milyen fantasztikus jellemeket sikerült az írónőnek alkotnia! Az embernek az az érzése, hogy hús-vér emberekről olvas, nem pedig kitalált karakterekről. Ha nem élnék olyan távol Szegedtől, egészen biztosan nem hagynám ki.



Borsa Brown  Az Arab – Könyvbemutató




Október 9-én este 6 órakor várja az Álomgyár Kiadó a Borsa Brown rajongókat az írónő új könyvének, Az Arab könyvbemutatójára
A helyszín: Katona Lajos Városi Könyvtár, Vác, Budapesti főút 37.
Információk ITT.

Miért érdemes részt venni rajta?
Borsa Brown neve manapság egyet jelent a színvonalas és szórakoztató romantikus irodalommal. A mi házunk táján Belnis az, akit teljesen elvarázsolt a maffia történetével az írónő. Az Arab című könyve pedig már megjelenés előtt rendkívül népszerű volt a könyváruházak oldalán. Aki ismeri és szereti a könyveit, annak azért, akinek pedig még nem volt szerencséje hozzá, de szereti a jó és izgalmas romantikus irodalmat, annak pedig azért érdemes részt venni a könyvbemutatón.



Az Olvasás Éjszakája






Október 10-én délután 4-től éjfélig immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Olvasás Éjszakája. A szervezők és a kiadók rengeteg programmal készülnek az érdeklődők számára. A fesztivál célja az olvasás szépségének bemutatása és népszerűsítése, illetve egy találkozópont létrehozása írók és olvasók számára. A rendezvény több helyszínen lesz, illetve ezen a napon számos könyvesbolt is meghosszabbított nyitva tartással várja a vásárlókat.

A programokból egy kis ízelítő: Házasodj össze a könyveddel!, Sztoriautomata (amivel nem csak kapsz, de adhatsz is), Színezz velünk!, Kié a legszebb Titkos Kert?, nyereményjátékok, irodalmi vetélkedők, könyves gyerekprogramok, karaoke, beszélgetések írókkal, fordítószeminárium, OlvÉjsz Band minikoncert (az Athenaeum Kiadó jelenlegi és leendő szerzői játszanak örökzöld rockszámokat), vagy megtanulhatsz különleges koktélokat készíteni Csabai Márkkal... 
De ha nem csak kapni szeretnél, hanem adni is, akkor befészkelheted magad a mesesarokba, és felolvashatod a kedvenc mesédet, amit videóra vesznek, és 30 kórház gyermekosztályára eljuttatják, de akár részt vehetsz az Alexandra Jótékonysági Könyvgyűjtésén is.

A részletes programot és információt a helyszínekről ITT találjátok.

Miért érdemes részt venni rajta?
Azt hiszem a programok ismertetése után ez sem kérdés. Sokkal inkább az az, hogy az ember hogyan válassza ki, melyik helyszínen venne részt rajta a legszívesebben. Bevallom, engem a mese felolvasás nagyon vonz, mivel nagyon szeretném elküldeni a kedvenc meséimet a beteg gyerekeknek, ugyanakkor a Líra programjai állnak a legközelebb hozzám, de még az ő rendezvényeik is több helyszínen lesznek... Egyelőre csak annyit tudok, hogy semmiképpen nem hagyom ki, viszont nagyon szívesen fogadok megoldásokat a klónozásomra, mert nem szívesen maradnék le semmiről.


UPDATE!

Anne L. Green  A sötétség fogságában  Könyvbemutató






Október 11-én délután 4 órára várja az Álomgyár Kiadó és Anne L. Green a romantika szerelmeseit A sötétség fogságában könyvbemutatójára.
A helyszín: Budapest, VII. kerület, Wesselényi u. 24.
Információk ITT.

Miért érdemes részt venni rajta?
Anne L. Greennek ez immár a második könyve, ami az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelenik. Az első könyve is nagy népszerűségnek örvendett, de ez a második már az előrendelésekkel is felkerült több könyváruház Top 10-es listájára. Ez nem lehet véletlen. Aki tehát szereti az igényes romantikát, annak mindenképpen ajánlom A sötétség fogságában könyvbemutatóját.



Kildara – írók, olvasók találkozási pontja





Október 24-én délután 3 órától egy új kezdeményezés lát napvilágot, a Kildara író-olvasó találkozó. A célja, hogy írók és olvasók kölcsönösen hatva egymásra át tudják adni az írás és olvasás szeretetét, emellett a résztvevő kiadók megismertessék az olvasókkal a könyvkiadás világát. Izgalmas kerekasztal beszélgetéseket terveznek bloggerekkel Hogyan írjunk könyvet blogon  és hogyan írjunk könyves blogot? címmel, valamint egy írói kerekasztal beszélgetést a magyar regényírás nagyjaival Fantasztikum és ifjúsági irodalom témában. 

A résztvevő bloggerek:
Lexa24 aka Hédi  a Thinking about you blog szerzője
Gabrieli Fréda  író
Amy Fitzpatrick  az Au-pair voltam blog, majd e-book szerzője

A résztvevő írók:
A. M. Aranth  a Holdárnyék-sorozat és A liliom kora írója  ezen az eseményen ő lesz a moderátor
Ta-Mia Sansa  Gender-krónikák
Holden Rose  Howard Mateu különleges esetei sorozat
Vivien Holloway  Winie Langton-sorozat, Moira, Végtelen horizont
Lakatos István  Lencsilány, Dobozváros, Óraverzum, A majdnem halálos halálsugár
Szilágyi Zoltán  Káoszszív sorozat

A helyszín: 3 - Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 3. 
További információk ITT.

Miért érdemes részt venni rajta?
Ez az első olyan kezdeményezés, aminek az a célja, hogy kötetlenül beszélgethessenek egymással írók és olvasók. De ha nem is az első, mindenképpen a hozzám legközelebb álló. A témák izgalmasak, és bár én magam eddig csak A. M. Aranth-tal beszélgettem online, ha mindenki más, aki részt vesz a találkozón, hozzá hasonlóan nyitott és közvetlen, akkor nem szabad kihagyni. Ha pedig online írsz történeteket vagy szereted a fantasyt, esetleg érdekel a könyvkiadás világa, akkor is ott a helyed! 
És ha az információim nem csalnak, akkor ez a találkozó csak az első a sorban...


Ennyi lett volna az első programajánlónk Könyvmolyoknak. Remélem, ti is találtok olyan programot, ami miatt érdemes lesz kimozdulnotok októberben. Amennyiben valami kimaradt volna, úgy kérlek, küldjétek el nekünk kommentben, hogy azt is közzétehessük! 

A képek és a programok közzététele a kiadók és a szervezők hozzájárulásával történt. Köszönjük nekik, hogy támogatták a programajánlónk létrejöttét!


2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez egy korrekt, jól összeszedett összefoglaló októberről.
Gratulálok
Zolt@n

Ladybird írta...

Köszönjük szépen. :) Igyekeztünk érdekes programokat összegyűjteni. Sikerült találnod olyat köztük, ami téged is érdekel?

Megjegyzés küldése