2015. augusztus 22. | By: Unknown

Mindee Arnett – Akkordél Akadémia 1. – A rémálom-ügy

A születésnapi ajándékaim egyike volt ez a könyv és nagyon örültem, amikor megkaptam. Ez a könyv annyira szórakoztató és vicces, hogy azt már büntetni kellene. Nagyon imádtam és az olvasás minden pillanatát élveztem.



Mindee Arnett – Akkordél Akadémia 1. – A rémálom-ügy


A tizenhat éves Porka Evergím késő éjjel betör egy házba, de nem azért, mintha bűnöző volna. Nem: Porka egy Rémálom. Szó szerint. Nem elég baj, hogy ő az egyetlen Rémálom az Akkordél Akadémián, a mágusfajták bentlakásos iskolájában, és kénytelen hírhedt anyja árnyékában élni, de mikor betör Eli Bookerék házába, minden sokkal bonyolultabbá válik. Eli nagyon jóképű, ezért a mellkására ülni és az álmaiba hatolni már nem is lehetne kínosabb. Pedig az lesz. Eli egy gyilkosságról álmodik. A helyszín az Akkordél. Nem sokkal később az álom valóra válik. Porkának most már követnie kell a nyomokat – részint Eli álmain belül, részint odakint –, hogy megállítsa a gyilkost, mielőtt további embereket ölne meg. És mielőtt az illető rájönne, miben sántikál Porka, és kiválasztaná soron következő áldozatául…



Már a fülszövege is megfogott, mert imádom a fantasy-t és nagyon érdekelt a Rémálom sztori. Imádtam a természetfeletti szálat. Mágusok, sellők, rémálmok és minden egyéb. Az ilyen történetekkel engem le lehet venni a lábamról. Porka egy Rémálom, ami azt jelenti, hogy az emberek álmaival táplálkozik. Porka ettől nem túl boldog, mert félig ember, félig Rémálom, ami miatt az Akadémián kiközösítik, de erre később visszatérünk.

"Egyes történetek szerint a Rémálmok démonok (nem igaz), mások szerint viszont „banyák”, ijesztő öregasszonyok, akik az erdőben élnek, és eltévedt gyerekeket rabolnak el, hogy megfőzzék őket vacsorára (sokkal közelebb áll az igazsághoz, bár nem tanácsolnám, hogy ezt anyámnak mondja valaki).
Csak hülyéskedek. Moira Nimue-Evergím nem eszik gyerekeket, csak az álmok anyagát – a fiktuszt. A Rémálmok, köztük én is, álmot falnak, hogy életben maradjanak."

Porkát a szokásos álomfalásán találjuk, azonban egy kis porszem kerül a gépezetbe. Nevezetesen, hogy Eli a szexi srác a volt gimijéből felébred és kirúgja az álmából, de ami még ennél is meghökkentőbb:
  1. Porka Eli álmában gyilkosságot látott, de az Akadémia helyszínén, amiről nem is tudhatna a fiú, és ami a legfurább, az egyik Akadémia tanulója az áldozat.
  2. A bűbáj, amit Eli-re mond, hogy helyrehozza a baklövését, amiért Eli felébredt és kirúgta az álmából, nem hat a fiúra, sőt mi több visszafelé sül el.
Már itt megkedveltem Porkát, hogy ő is kicsit szerencsétlenkedik, ahogy én szoktam. :)



Mit lehet ilyenkor tenni? Természetesen felvenni a nyúlcipőt. Ám Porkának nincs szerencséje. Vérfarkasokba fut, akik a mágusfajták végrehajtói, így Porkát becsomagolják az autó hátsó ülésére, és az Akadémiára viszik. Itt aztán megtudjuk, hogy Eli álma nem szokványos álom és a gyilkosság valóban megtörtént. Porka álomlátó, azonban ehhez Elira is szüksége van. Innentől kezdetét veszi a nyomozás, hogy kiderítsék, ki gyilkolgatja a mágikus lényeket, ami egy kissé kétbalkezes Rémálommal nehéz ügy. Pláne úgy, ha az Akadémián közutálatnak örvend, mivel félvér. Ebből a szempontból olyan, mint egy tipikus gimnázium, ahol a népszerűségi ranglétrán aszerint juthat feljebb az ember (helyesebben mondva varázslény), minél tisztább a vérvonala és minél erősebbek a képességei.

Porka kissé kétbalkezes, mert a bűbájai általában balul sülnek el. Érzéke van ahhoz, hogy slamasztikába kerüljön és irtózatosan nagy szája van, amit a legrosszabb helyzetekben sem képes zárva tartani, de nekem pont ez tetszett benne. Imádtam a humorát, a cserfességét, a szarkazmusát, a stílusát, és úgy ahogy van magát az egész lényét. Nagyon tetszett, ahogy Lance (a helyi menő csávó) orra alá borsot tőr. 


"- Hát igen, csak a kutya megette a füzetemet, amibe a jó kifogásaim voltak felírva."

Az anyjához fűződő viszonya nem éppen kellemes, de azt hiszem, ez érthető, mivel az anyja gyerekkorában egyedül hagyta őt és az édesapját. Azt hiszem, ez épp elég törés volt a lelkében. Mégis erős a jelleme és nagyon bátor. Ezt nagyon kedveltem benne.

Eli nagyon vonzó pasi, amit már az első ablakbemászó mustra után megtudunk. Amikor a gimibe kerül nagyon dühös Porkára, mert ott kellett hagyni a régi életét. Azért elég hamar megbékél és próbál segíteni. Persze a nyomozásban kezdetben nem olyan ügyes, mint rendőr édesapja, de fejlődik. 

Okos srác és ami még szimpatikus volt benne az az, hogy amikor Porkát támadták, annak ellenére, hogy dühös volt rá, mégis megvédte. Mit mondhatnék gyengém a dögös védelmező pasi. Persze ő is elsőre bedől egy szirénnek, aki magához édesgeti, de szerencsére idővel használja az eszét és kidobja. Ezzel nagyot nőtt a szememben.

Nagyon tetszett az írónő stílusa. Kedves, bájos, könnyed, laza és humoros. Volt pár kiszámítható elem, de mégis végig fenntartotta az érdeklődésemet, és habár egyik rossz fiút eltaláltam, a főgonoszt hibásan tippeltem meg és a végén volt is nagy döbbenet a részemről, mikor kiderült, hogy ki az.

Ami még tetszett, hogy a szerelmi háromszög mégse szerelmi háromszög. Mármint az próbált lenni, mint szinte minden YA könyvben, de annyira halvány volt, hogy nem zavart. (Ha erősebb lett volna, biztos nem olvasom, mert nagyon-nagyon utálom a szerelmi háromszöget.)

Nagyon várom a következő részt, mert sok kérdésem megválaszolatlan maradt. Őszintén szólva, ha most a kezemben lenne, már akkor is késő lenne.  




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése