2015. április 25. | By: Ladybird

Josh Malerman - Madarak a dobozban

A Fumax kiadó új könyvsorozatot indított Fumax Thriller néven, amelynek az első kötete a Madarak a dobozban. Már amikor elolvastam az angol fülszöveget, tudtam, ez a könyv nekem való, és nem kellett csalódnom. Letehetetlen, megdöbbentő, izgalmas és pörgős volt végig!




Josh Malerman - Madarak a dobozban

Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött. 
A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé. 
Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve. 
Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg? 
Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról.



A letehetetlent annyira komolyan mondtam, hogy valóban képtelen voltam letenni, alighogy megvettem, belekezdtem és azon kaptam magam, hogy hajnali 5 óra, és még mindig olvasok.  

A történet két szálon fut, mindkettőnek Malorie, a fiatal lány a főszereplője, az egyik a jelenben játszódik, a másik 4 évvel és 9 hónappal előtte, amikor minden elkezdődött.

Malorie épp a nővérével, Shannonnal próbál új, önálló életet kezdeni, amikor történik valami. Egyrészt rájön, hogy az egyik egyéjszakás kalandja nem várt következménnyel járt, másrészt pedig furcsa hírek kelnek szárnyra, amiket csak "Az Orosz-jelentésként" emlegetnek. Eszerint egy férfi a társával Szentpétervár felé tartott egy teherautóval, amikor megkérte a barátját, hogy húzódjon félre, majd megtámadta és brutálisan meggyilkolta azt, látszólag minden ok nélkül. Aztán közvetlenül utána magával is végzett. De ez csak az első volt a sorban. Ezek után egyre több hasonló öngyilkossággal egybekötött gyilkosságról lehetett hallani, ami lassan Amerikába is átszivárgott. Többé már senkiben sem lehetett megbízni. Egyesek szerint azok, akik így megőrültek, láttak valamit az eset előtt, ezért aztán az emberek bezárkóztak, a házaik ablakát bedeszkázták, és ha kimozdultak bekötötték a szemüket.

Ebben a megújult világban próbál boldogulni előbb kismamaként, majd kétgyermekes anyaként Malorie. De hogyan boldogulhat valaki, ha ki sem nyithatja a szemét, amint kilép az ajtón, ha nem bízhat senkiben, csak magában? Mit jelent anyának lenni egy ilyen világban? Mi mindent kell megtennie a gyermekei túléléséért?



Mielőtt bárki megijedne, ez nem egy csajos könyv, nem egy anya önmegvalósításáról szól, és nem is arról, hogy a szuper képességekkel rendelkező nő szembeszáll a világgal vagy szerelembe esik. 
Ez a könyv a túlélésről szól és a veszteségekről, amiket ez a fiatal nő kénytelen elszenvedni, akinek egy nap két négyéves gyerekkel meg kell hoznia a döntést, elhagyja-e az addig biztonságosnak tűnő házat és átkel-e a folyón bekötött szemmel, miközben valami rá vadászik? Vállalja-e a kockázatot, csak hogy egy még biztonságosabb helyre tudja vinni a gyerekeit, vagy marad továbbra is egyedül és úgy próbál életben maradni?

Hiszen egyszer már megbízott az emberekben, csatlakozott egy csoporthoz, akik menedéket kínáltak a várandós lánynak, és akiket a szívébe zárt. Tom, Jules, Felix, Cheryl, Don és Olympia sokat jelentettek neki, a társai voltak, akikkel egymást támogatva próbáltak életben maradni, de aztán történt valami, ami mindent megváltoztatott. Bár Tom bölcsessége és tanácsai végigkísérik és bátorítják a lányt, a döntést felelősségteljes anyaként mégis egyedül kell meghoznia.

Az író nagyon jól mutatja be, hogyan és minek hatására válik Malorie a védtelen lányból kemény túlélővé és hogyan nő fel a feladathoz, ami elé az élet állítja. Végig nagyon nagy a feszültség, mind a nő lelkében, mind a környezetében. 

Pár éve részt vettem a Láthatatlan Kiállításon, ami megdöbbentő élmény volt számomra. Már a folyosón, amin a vezetőnk bemutatkozott rám tört a pánik. Látni akartam, képtelen voltam elfogadni, hogy emberek, tárgyak vannak körülöttem és nem láthattam, mi minden vesz körül. Kétségbeesetten vágytam arra egy-egy terem után, hogy felkapcsolják a villanyokat és láthassam, miket tapintottam ki az imént. Természetesen ez nem történt meg, és ez rendkívül frusztrált. Hát ebben a könyvben a főhős egy ilyen világban kénytelen boldogulni, amint elhagyja a házát, hogy élelmet, gyógyszert, ruhát vagy vizet szerezzen, be kell kötnie a szemét, nem vethet egyetlen pillantást sem arra, mi várja odakinn. Nem láthatja többé az eget, nem nézheti meg hova lép, mert mindez veszélyes. Emellett pedig fel kell készítenie a gyerekeket is arra, hogy ebben a különös világban életben maradjanak.

Teljesen realisztikus volt, ahogyan George, majd pedig Tom próbált rájönni, mi is történik körülöttük valójában és megkíséreltek megoldást találni a helyzetre. Ha hasonló dolog történne, és elhallgatnának a rádiók, a tévék és az internet is leállna, azt hiszem, ugyanez történne. Ki-ki maga próbálna rájönni, mi folyik a világban és igen, sokszor anélkül kellene kockázatot vállalni, hogy az ember nem rendelkezne a megfelelő információkkal. Ilyenkor nem maradna más, mint az, hogy magunk járnánk a dolgok után. Az elméleteket, amiket gyártanak, érdekesnek találtam. Tetszett, hogy nem mindenre volt válasz. Sőt, a miértekre egyáltalán nem is volt semmilyen válasz, de ezt nem bántam. Itt a hangsúly a túlélésen volt, nem jött egy főgonosz, aki a végén felfedte a titkát és elmesélte egy más szemszögből, mi is történik valójában. Ahogyan az életben sem tudjuk meg sokszor a miérteket, egyszerűen csak próbálunk talpon maradni és küzdeni, nem pedig ezeken rágódni. 

Aki szereti a sötét világban játszódó történeteket, a kemény jeleneteket és a nehéz döntéseket, annak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, nem fog benne csalódni. Josh Malerman rendkívül jól ír, egy percre sem engedi, hogy unatkozzon az olvasó, nem lassulnak be a történések, hanem végig feszültséggel teli az egész.
És ha mindez nem lenne elég, a fimljogok már elkeltek, szóval hamarosan a filmvásznon is láthatjuk a Madarak a dobozban-t.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése