2015. február 28. | By: Ladybird

Az Olympus Istenei Book Tag






Újabb Book Tag-et hoztunk nektek Belnis-szel és a Kis Könyves Bloggerekkel. Ezúttal a görög isteneket hívtuk segítségül, hogy még többet fecseghessünk a kedvenc könyveinkről. Néhány kérdésen komolyan el kellett gondolkodnunk, mivel nem jött csípőből a válasz, reméljük titeket is elgondolkodtat majd. Ha van kedvetek osszátok meg velünk is a válaszaitokat!
A tag-et köszönjük Vickynek, a Three Points of View egyik bloggerének, aki az eredetit tökéletesre csiszolta! 




Zeusz
Az istenek és a mindenség királya, az ég és a villámok ura





Nevezd meg a kedvenc vezetőd, legyen jó vagy rossz


Ladybird: Elliott az én kedvenc vezetőm Bethany Griffin - Masque of the Red Death című könyvéből, mert benne minden megvan, ami ehhez kell. Kellőképpen bohém, de ugyanakkor felelősségteljes is, abban a helyzetben, amiben van, tud cselekedni, és mer is. Egészen fiatalon kész az ellenállás élére állni. Borzasztó dolgokat látott és élt át, és éppen ezért tudja, mit kell tennie, hogy rendbe hozza a dolgokat. 


Belnis: Kapásból Acheron jutott eszembe. (Sherrilyn Kenyon – Sötét vadászok sorozat). A könyvek világában számomra ő a vezető. Nem tudok más embert erre a posztra választani.




Héra
a házasságot és a születést védelmező istennő





Nevezd meg a legjobban működő házasságot, amiről olvastál

Ladybird: Hm.. Ilyet nehéz találni, mivel a legtöbb könyv a házassághoz vezető utat mutatja be, nem pedig azt, mi történik a boldogító igen után. Ha mégis meg kellene neveznem valakit, akkor a Harry Potterből mondanám a Weasley szülőket. Tudom, nem túl egyedi, de ők ugrottak be elsőre. Annyira kedvesek, és kevéssel is megelégednek. A szeretetük pedig annyira határtalan, hogy a sok gyermekük mellett Harrynek is jut belőle. :)


Belnis: Ezra és Mae kapcsolata azt hiszem, tükrözi ezt. (Amanda Hocking - A vér szava sorozat) Nem mondanám, hogy tökéletes, mert az nem lenne igaz, de van bennük valami, ami miatt olvasás közben azt érzem az ő kapcsolatuk mélyebb és igazabb, mint az átlag könyvben fellelhetőek.



Démétér
a földművelés és a termékenység istennője




Nevezd meg azt a könyvet, ahol legszívesebben lapáttal kergetted volna el az istennőt, vagyis, ahol idegesített a gyerek karakter


Ladybird: Sok könyvben vagy túl idealizálják a gyerek karaktereket vagy olyanok, mintha nem is lennének, nem reális, ahogyan viselkednek a történetekben. Szinte mind koraérettek. Ennek ellenére még soha nem éreztem azt, hogy egy gyerek karakter idegesített volna. 


Belnis: Előbb tudnék mondani egy főszereplőt, akit nem kergetnék lapáttal, hanem megvernék egy lapáttal. A gyerek karakterek sokszor eltúlzottak, elnagyoltak, de nem tudnék erre példát mondani.



Poszeidon
a tenger és a földrengések istene





Egy könyv, amin annyit sírtál, hogy egy kisebb papírzsepi-gyártó cég egyhavi bevételét biztosítottad


Ladybird: Sok ilyen könyv volt... Mint azt már írtam régebben nem szívesen olvasok olyan könyvet, amiről tudom, hogy sírni fogok rajta. Tudatosan kerülöm az ilyesmit. Persze ennek ellenére akad ilyen bőven. Teljes könyvön már rég sírtam, inkább csak egyes részein a könyveknek. Ilyen volt Jill néni halála (a körülmények miatt) a Red Hillből, vagy ... Hm, nem spoilerezek maradjunk annyiban, hogy volt ilyen pillanat a Razorland trilógiában és Andrea Cremer Nightshade sorozatában is.


Belnis: Nagyon sok ilyen könyv volt. Igazság szerint néha érzem, hogy túlzásba esek, mert nagyon beleélem magam olvasáskor a könyv világába, így ha érzelmesebb sokszor már el is erednek a könnyeim. Ami viszont azért furcsa, mert az életben annyira könnyen nem sírok. Az utolsó, amit többször félre kellett tennem, mert annyiszor elsírtam magam az John Green-től a Csillagainkban a hiba.



Dionüszosz
a bor és mámor megtestesítője, aki értett a mezőgazdasághoz és termékenységet is hozhatott





Egy könyv, ami mellett nem tudtad megállni, hogy ne egyél/igyál valamit


Ladybird: Egyiknél sem tudom megállni, ugyanis folyton nassolok. De a Csokoládé című könyv mellett folyamatosan kellett valami, mert olyan ínycsiklandó volt.


Belnis: Nálam épp az a probléma, hogyha elkezdek olvasni és beszippant a történet, akkor elfelejtem az ilyen dolgokat. Elfelejtek enni vagy inni. Sőt sokszor azt se veszem észre, ha szólnak hozzám. :)





Apolló
a Nap és a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, a gyarmatosítás, a művészetek és az íjászat istene





Nevezz meg egy könyvet, amit csak és kizárólag napfényben, biztonságban, árnyékoktól és ijesztő elemektől mentesen mersz olvasni


Ladybird: Az összes Stephen King könyvvel így vagyok. Amint lemegy a nap, azonnal leteszem őket, és megpróbálok valami szirupos könnyed kis könyvet olvasni vagy filmet nézni, hogy éjjel ne jussanak eszembe azok az eszement dolgok, amiket az a pasi kitalál.


Belnis: Ann Aguirre Menedék című könyvét nem mertem este olvasni. Egyszerűen rettegtem, hogy egy zombi ugrik elő az ágy alól, ami tudom lehetetlen lett volna, de hát a fantázia határtalan.





Artemisz
a Hold és a vadászat szűz istennője, ő segít a szülésnél és védelmezi a nőket és a gyermekeket





Nevezz meg egy igazi badass főhősnőt, aki nem várná meg a szőke herceget fehér lovon, hogy megmentse, hanem ő menne a sárkány elé


Ladybird: Ez az egyik oka annak, hogy nagyon szeretem a poszt-apokaliptikus és disztópiás könyveket, a hősnőket nem kell megmenteni. De ha ki kell emelnem párat, akkor a Hamvakból Alexet mondanám, vagy a Razorland sorozatból Pikket és az abszolút badasst Scarlet-et a Red Hillből.
 
Belnis: Nem szeretem azokat a főhősnőket, akik várnak a pasikra, mint a sült galambra. Persze a ló túloldalára átesett nőket sem szeretem. Csakhogy pár kemény főhősnőt említsek: Callie (Lissa Price – Testbérlők sorozat), Pikk (Ann Aquire – Razorland sorozat) Cat (Jeaniene Frost – Cat és Bones sorozat) vagy Alex (Ilsa J. Bick – Hamvak sorozat)



Pallasz Athéné
a bölcsesség és az igazságosság istennője 





Egy könyv, ami teljesen csőbe tudott húzni téged, hogy aztán a végén egy óriásit koppanhass


Ladybird: Hmm... Nem igazán van ilyen. Nem nagyon került ilyen könyv a kezeim közé mostanság.

Belnis: Sokat gondolkodtam, de nem tudok ilyen könyvet mondani.




Hermész 
az istenek hírnöke, a pásztorok, utazók, kereskedők istene, az ékesszólás, az irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője





Egy könyv, ami elviselhetetlen vágyat ébresztett benned az utazásra


Ladybird: Szinte az összes, amiben van tájleírás. Leghőbb vágyam, hogy egyszer elinduljak csak úgy a nagyvilágba, és bejárhassak mindent. Sajnos a mai könyvekben nem sok a leírás, ezt gyakran hiányolom is. Utoljára a Hamvaknál szerettem volna útra kelni és bóklászni abban az erdőben, amiben Alex bolyongott.


Belnis: Elizabeth Gilbert - Ízek, imák, szerelmek. Sokszor késztetést éreztem, hogy én is kitörjek a szürke hétköznapokból és megtapasztaljam azt a szabadságot, amit Elizabeth átélt az utazásai során.





Héphaisztosz
az istenek kovácsa, a tűz és vulkánok istene, a mesteremberek védelmezője





Melyik az a tárgy az olvasmányaidból, amit az életben is szívesen használnál


Ladybird: Az időnyerő a Harry Potterből. Akármennyi időm van is, mindig kevés ahhoz, amit tervezek. Nem is beszélve arról, milyen sokszor visszamennék az időben, hogy elsímítsam a dolgokat.


Belnis: Kár, hogy csak egyet lehet. :)
 Akkor azt hiszem Samantha Shannon – Csontszüret könyvéből kérnék tárgyat. Méghozzá a létfenntartó gépet. Persze ahhoz szeretném, hogy meglegyen nekem is Paige képessége, mert annak a használata úgy a tuti.


Árész
a háború istene, az értelmetlen vérontás és kegyetlen öldöklés megtestesítője





A "leglátványosabb" csata, amit eddig olvastál

Ladybird: Csata... Nem is tudom... Olyan sok csatározós könyvet nem olvasok. Szóval ezt a kérdést most passzolom. 

Belnis: Mivel eredendően sok fantasyt és disztópiát olvasok rengeteg harcról, háborúról olvastam. De Leigh Bardugo - Árnyék és csont sorozatát hoznám mégis most elő. Kicsit elfogult vagyok a sorozattal, mert eszméletlenül tetszik.




Aphrodité
a szerelem és a szépség istennője





A legszebb szerelmi történet, amit valaha olvastál

Ladybird: Nehéz választani. Megint csak a Masque of the Red Death-et tudnám felhozni. Nagyon érdekes a szerelmi szál, bár megvan a vonzódás a hősök között, mégis csak akkor bontakozik ki az egész, amikor már jobban megismerik egymást. Mindketten, sőt mindhároman (nem, nem erotikus a könyv, szerelmi háromszögről van szó) változnak, fejlődnek a szerelem miatt. Igazság szerint ez volt az a történet, amiben sokat hibáznak a hősök, de érthető hibákat követnek el, ennek ellenére nem irreális az érzés, amivel kötődnek egymáshoz. Itt akármelyik fiú nyert volna, elégedett lettem volna. 
A másik A nyugalom tengere szerelmespárja, de róluk itt már írtam.


Belnis: Cat és Bones szerelme. (Jeaniene Frost – Cat és Bones sorozat) Azért tartom szépnek, mert annak ellenére, hogy mindkettő makacs, mint egy öszvér és sok hülyeséget csinálnak, mégis egy percig nem kételkedem abban, hogy igaz a szerelmük. Azért tartom a legszebbnek, mert valóságosabb annak ellenére, hogy vámpírok.  



Hádész
az Alvilág ura





Egy karakter, akit bármikor átküldenél Hádész birodalmába, hogy végre megszabaduljon tőle a világ

Ladybird: Hűha, bajban vagyok, ha csak egyet lehet... A legtöbb romantikus hősnőt elküldeném szívesen Hádészhoz egy kis továbbképzésre (Hogy onnan nem jöhetnek vissza? Hát sebaj, így jártak ;) ). De ha egyet kell írni, akkor mondok egyet. Molly McAdams Kétesélyes szerelem című könyvéből Harpert (itt olvashatsz róla bővebben). Borzalmas volt. Önző, sekélyes, hisztis, öntelt és még sokáig tudnám sorolni a jelzőket. De nem teszem.

Belnis: Pech. Már megint csak egy embert lehet elküldeni a pokolba, pedig az én listám nagyon hosszú, de akkor mondom, akit sorsolás útján választottam a képzelt kalapból. Kiera (S. C. Stephens - Esztelenül sorozat).  A sorozat címe találó, mert annak a csajnak esze bizony nem volt.











2 megjegyzés:

Vicky írta...

Örülök, hogy nektek is sikerült feladni itt.ott a leckét:)

Ladybird írta...

Hát igen, ilyenkor jövünk rá, mennyi mindent nem olvastunk még, mennyi felfedeznivaló világ vár még ránk. :)

Megjegyzés küldése