2014. november 8. | By: Ladybird

Kelly Oram - Szívzűrterápia strébereknek

Magam sem értem a jelenséget, mostanában egyre több romantikus könyv jön velem szembe. Általában nem sok ilyet olvasok, de elnézve az előző bejegyzéseimet, és a Goodreads listámat, határozottan győzedelmeskedtek felettem a romantikus könyvek. 

Kelly Oram könyvével kapcsolatban azonban kicsit se bánom, mert annyira cuki ez a könyv! A LOL sorozat részeként jelent meg a Móra kiadónál, és őszintén azt kívánom, bárcsak tizenöt évesen talált volna rám ez a történet! De nem panaszkodom, idősebben is sokat adott nekem.

Avery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezge­ti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy barátnője van… Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja be ­bizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja. A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra ve­szi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…





Olyan ez a könyv, mint egy bonbon, könnyed, ízletes és az ember még többre vágyik. Nem sok LOL könyvet olvastam eddig, mert úgy éreztem, kinőttem már ebből a korból. Ám az a két könyv, ami a sorozat részeként a kezembe került, bebizonyította, hogy minden korosztályt képes elvarázsolni. Talán mert amolyan modern köntösbe bújtatott klasszikus. Nem, nem nyelvezetében, inkább a tartalmában. Itt a tinik aranyosak, kedvesek - kivéve Aident -, és természetesen a happy end is garantált. 

Avery és Aiden azóta elválaszthatatlan barátok, hogy megszülettek köszönhetően egy terhesjóga tanfolyamnak, amin az anyukáik részt vettek. Minden idejüket együtt töltik, mindketten stréberek és a tudósklub tagjai. Avery azonban többre vágyik a barátságnál és reméli, előbb-utóbb Aidennek is felnyílik a szeme és összejönnek. Csakhogy szilveszterkor a fiú kissé durva módon adja a lány tudtára, szerinte túl szoros a kapcsolatuk és ő szeretne rajta egy kicsit lazítani. Furcsa egy kérés volt, tekintve, hogy a legjobb barátok nem nagyon szoktak szakítani vagy távolságot kérni, de persze ennek is meglesz a maga magyarázata. Avery összetörik, kiborul, és mivel az anyukájával épp Aidenék családjánál várják az új évet, nem sok helyre bújhat el kibőgni magát. Vesztére - vagy inkább szerencséjére - a fürdőszobába menekül, ahol Grayson, Aiden szívtipró bátyja zuhanyzik éppen. Amikor a lány anyukája bekopog, Avery ijedtében Grayson mellé menekül a zuhany alá, és innen kezdődik a történet. 

Grayson bár igazi Casanova, nem egy beképzelt bunkó. Averyre mindig is a húgaként tekintett, ám ez a zuhany alatti jelenet ráébreszti, hogy ők ketten bizony nem testvérek. (Mindenkit megnyugtatok, ebben a jelenetben nincs semmi pajzán, illetve talán egy leheletnyi van, de csak mert mégis csak egy tizennyolc éves fiúról van szó). A fiú elhatározza, nem hagyja, hogy Avery végigszenvedje a szilveszterét az öccsével, és felajánlja, hogy magával viszi bulizni. A lány kapva kap az alkalmon, csak ne kelljen egész este a szülők szánakozó pillantásával és Aiden sajnálatával szembenéznie.

Persze az este Grayson tervének dacára végül máshogyan alakul. Avery visszafordul, Aiden pedig még jobban összetöri a szívét. Szegény lánynak fogalma sincs mihez kezdjen ezután. Aiden nem csupán a barátságukat bontotta fel, de bevallotta, összejött egy lánnyal és a tudósklubon sem óhajt többé megjelenni. Így legjobb barát és tudósklubbeli társ nélkül marad. 

Szerencséjére Grayson bukásra áll fizikából, ezért a tudósklub vezető tanára Mr. Walden berendeli, hogy felzárkóztató feladatokkal lássa el. Graysonnak nagy a tét, végzős sportoló, és az edzője nem engedi addig játszani, amíg nem javít. Averynek ekkor jut eszébe a mentőötlet. Neki egy párra van szüksége a tudósklubban, Graysonnak pedig bizonyítania kell Mr. Walden és az edzője felé. Felveti hát, hogy legyen a párja. A fizikatanár rábólint és ezzel elkezdődik az Avery Shaw projekt.

A lány egy társadalomtudományi kísérletet szeretne végezni önmagán. Be akaja bizonyítani, hogy az összetört szív gyógyulásának szakaszai megegyeznek a gyász hét fázisával. Graysont elfogulatlan szemlélőnek szánja a projektben, aki végigkíséri, segíti őt a folyamatban. 

Grayson nagyon kedvesen segít Averynek, eközben pedig a lány önbizalmat nyer. A szívtipró semmivé válik, helyette marad egy lovag. Komolyan mondom szívfájdalomra receptre kellene felírni a Graysonhoz hasonló fiúkat!

Egyetlen szépséghibája van csupán a történetnek, a depresszió. Avery szorongással és depresszióval küzd, és mindannyiszor gyógyszereket kap, valahányszor eluralkodik rajta valami. Nem hiszem, hogy ez jó üzenet lenne ennek a korosztálynak. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy nincs olyan, hogy gyógyszeres kezelés kell ebben a korban ezekre a problémákra, mert van, amikor igen. Ám azt sugallni, ha elkap a tinikori depresszió, akkor azonnal fuss dokihoz antidepresszánsokért, kissé meredek. Szerencsére Averyn végül nem a gyógyszerek segítenek, de azért óvatosan kell ezt a kérdést kezelni.

Ennek ellenére egy kedves kis történet, amiben Aidenen kívül minden szereplő szerethető, még a mellékszereplők is! Az alkalmazott fizika pedig kimondottan tetszett, nem is értem, miért nem akadt utamba egyetlenegy olyan fizika tanár sem, aki ilyen módon próbálta volna meg elmagyarázni Newton törvényeit. Vevő lettem volna rá!

A Móra Kiadó pedig még egy plusz ajándékkal kedveskedik mindazoknak, akik szerették Avery és Grayson történetét. Hat rövid részletet tesz olvashatóvá az oldálán az Avery Shaw-kísérlet naplóiból.




Azt már tudjuk, hogy az Avery Shaw-kísérlet sikerrel zárult. De ha kíváncsiak vagytok Grayson és Avery ,,hű de nagyon tudományos, minden romantikától mentes" (vagy mégsem?) naplójára, akkor – a két résztvevő szíves hozzájárulásával – az elkövetkezőkben közzéteszünk hat rövid részletet a bejegyzéseikből (egyszer Averyéből, egyszer Graysonéból).
Figyelem: célunk még véletlenül sem a szórakoztatás, vagy hogy még többet mutassunk meg Graysonék bimbózó románcából. Szó sincs róla! Csakis a tudományos érdeklődés vezérel minket...





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése